Vad är Mixed Reality? Skiljer det sig från VR och AR?

Blandad verklighet är en kombination av både den verkliga världen och den digitala världen i den meningen att vi kan få delar av varje värld att interagera med varandra. Det utspelar sig i ingen av världens och är en hybrid av båda världarna där fysiska och digitala objekt kan samexistera och interagera i realtid. Det är annorlunda och ganska likt Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR). I den här artikeln ska vi försöka förklara varför.

Hur skiljer sig Mixed Reality från VR och AR?

Vi kan säga att de flesta AR- och VR-upplevelser som finns tillgängliga idag representerar små delmängder av det större Mixed Reality-spektrumet. Augmented reality (AR) utspelar sig i den fysiska världen, med information eller objekt som läggs till virtuellt. Men blandad verklighet skiljer sig från AR eftersom det kräver interaktion mellan den verkliga världen genom sensorer och sammankopplade system.

blandad verklighet vs virtuell verklighet vs förstärkt verklighet

Ett exempel på en sådan applikation är att förstå det fysiska utrymmet som omger användaren med möjligheten att placera hologram i det utrymmet. Med de senaste framstegen inom teknik är detta enkelt att uppnå genom sensorer och spårningskameror som finns i moderna VR-headset. Med uppgången i tekniken har mixed reality blivit något uppnåeligt de senaste åren.

Men jämfört med blandad verklighet är VR fortfarande begränsad till den digitala världen. Men fler och fler utvecklare använder nu kamerorna och sensorerna på VR-headset för att göra dem MR-kompatibla. Så sammantaget kan blandad verklighet betraktas som en kombination av VR och AR med avancerad fysisk världskartläggning.

Praktiska tillämpningar av blandad verklighet

Termen mixed reality användes först av Microsoft när det lanserade Microsoft HoloLens 2016. Så kanske videon ovan kan hjälpa dig att känna igen de praktiska implikationerna av denna teknik. Annat än det har människor också använt det inom många områden som:

  • Design (Arkitektur, Inredning)
  • Utbildning (simuleringsbaserat lärande och träning)
  • Underhållning (tv-spel som Pokemon Go)
  • Militär (träning och avancerad stridsutrustning)
  • Distansarbete
  • Realtidsöversättning
  • Sjukvård (hjälper läkare i operationer och få patientdata)

Relaterade Artiklar

Back to top button