Tysk stockfotograf modtager straf for anmodning om at fjerne fotos fra træningsdatasæt

Følgende artikel hjælper dig med: Tysk stockfotograf modtager straf for anmodning om at fjerne fotos fra træningsdatasæt

I februar 2023 erfarede den tyske stockfotograf Robert Kneschke, at de billeder, han havde taget, blev brugt til at træne generative modeller. Da han undersøgte træningsdatasættet, opdagede han hurtigt “en masse billeder” fra sin portefølje i LAION-5B, et open source-datasæt, der bruges af kunstig intelligens-applikationer. Uvidende om implikationerne af hans opdagelser, Kneschke kontaktes datasættets ejer og anmodede om, at hans arbejde blev fjernet. Hans henvendelse blev mødt med overraskelse, og ejeren af ​​datasættet henviste ham til deres advokatfirma, Heidrich Rechtsanwälte.

Tysk stockfotograf modtager straf for anmodning om at fjerne fotos fra træningsdatasætRobert Kneschke, en tysk stockfotograf, fandt ud af i februar, at hans fotografier blev brugt til at træne AI-billedgeneratorer gennem et websted kaldet Have I Been Trained. Efter at have set en anden fotograf kommentere online om at bede om at få deres billeder fjernet fra LAION-datasættet, besluttede Kneschke at kontakte dem om sit eget arbejde. Han modtog et brev fra organisationen, der sagde, at den var i overensstemmelse med love om ophavsret, og at det ikke var muligt at fjerne hans billeder. Brevet truede også med at indsamle erstatningskrav fra Kneschke, idet han sagde, at han indgav et uberettiget krav om ophavsret. I slutningen af ​​marts besluttede Kneschke at sende en ophør-og-afstå-anmodning, som Motherboard så, der bad LAION-teamet om at tage hans billeder ud af træningsdatasættet og give oplysninger om, i hvilket omfang værkerne blev brugt, hvor længe de har været brugt, og hvor de har billederne fra.

Firmaets advokater reagerede på Kneschkes anmodning og sagde, at deres klient kun vedligeholdt en database med links til billeder fra internettet og ikke gemte billeder. Derfor var der efter deres opfattelse ingen krænkelse, og der var ikke noget at fjerne. Kneschke var imidlertid utilfreds med dette svar og var fast besluttet på at forfølge det yderligere. Han sendte en anmodning til LAION-teamet om at stoppe deres uautoriserede brug af hans fotografier og bad dem om at fjerne billederne og give oplysninger om omfanget og tidspunktet for deres brug.

Desværre resulterede hans vedholdenhed kun i yderligere konsekvenser. Advokaterne fra Heidrich Rechtsanwälte afviste Kneschkes påstande og sagde, at der ikke havde været nogen krænkelse fra deres klients side. Derudover begik de en bøde på $979 inden for 14 dage for at sende en ubegrundet klage.

Kneschke nægtede at betale gebyret og anlagde hurtigt en retssag mod LAION ved District Court of Hamburg, Tyskland. Han er optimistisk omkring sine chancer og er fast besluttet på at modtage både kompensation og anerkendelse for sit arbejde. Hvis det lykkes for Kneschke, kan det skabe en vigtig præcedens i beskyttelsen af ​​fotografers rettigheder i en tidsalder med kunstig intelligens.

🔥 Anbefalede:  Health Site Case Study (juli 2021) – $488/Mo, Aged Domain og Link Building Update

Lovligheden af ​​at bruge ophavsretligt beskyttet materiale til at træne AI er stadig omstridt. Der har endnu ikke været en præcedenssag, der kan bruges til at fastslå gyldigheden af ​​begge sider af sagen.

  • Getty sagsøger Stability AI for sin rolle i at støtte udviklingen af ​​LAION, som omfatter over 12 millioner fotografier fra Getty Images’ samling. Karla Ortiz, en kunstner og bestyrelsesmedlem i en fortalerorganisation for kunstnere kaldet Concept Art Association, leder en indsamlingskampagne for at ansætte en lobbyist i Washington, DC. at beskytte kunstneres intellektuelle ejendomsret.
  • Kunstnere burde teoretisk set være i stand til at fjerne deres arbejde fra træningsdatasættet, ifølge Stability AI, som annoncerede i december, at det ville hædre alle fravalgsanmodninger indsamlet fra Have I Been Trained.

Læs mere om AI: