P&G og Unilever: FMCG Royalty

Følgende artikel hjælper dig med: P&G og Unilever: FMCG Royalty

Begge er multinationale forbrugervarevirksomheder. Begge opererer i FMCG (Fast Moving Consumer Goods) industrien. Begge virksomheder har en stærk arv og en lang historie og nyder godt af et godt ry på markedet. Begge deres produktrepertoire omfatter husholdnings- og personlig plejeartikler, mad- og drikkevarer samt skønheds- og personlig plejeprodukter. Begge er børsnoterede virksomheder. Den ene er amerikansk, mens den anden er britisk. Disse virksomheder er Procter & Gamble Company og Unilever.

En sammenligning mellem disse to giganter er uundgåelig. Det er dog bydende nødvendigt at forstå oprindelsen og vækstbanen for begge disse virksomheder.

Oprindelse og vækst
En sammenligning af titanerne

Oprindelse og vækst

Procter & Gamble

Lysmager William Procter og sæbemager James Gamble grundlagde dette firma i år 1837, som har hovedkvarter i Cincinnati, Ohio. Inden for et par årtier nåede Procter and Gambles salg op på USD 1 mio. Virksomheden opnåede enormt under den amerikanske borgerkrig, da den vandt kontrakter om at forsyne Unionshæren med sæber og stearinlys. Dette hjalp også med at øge bevidstheden om virksomheden og dens produkter, da militærkontrakter introducerede P&G-produkter til soldater fra hele landet.

I år 1887 påbegyndte William Arnett Procter, William Procters barnebarn, som førte virksomheden, et overskudsdelingsprogram for virksomhedens arbejdsstyrke, som viste sig at være uhyre succesfuld og bidrog til dets vækst og ekspansion. Dets produktbehov voksede eksponentielt, hvilket resulterede i, at P&G begyndte at bygge fabrikker andre steder i USA. I løbet af denne tid diversificerede den også sine produkter og begyndte i år 1911 at producere Crisco, en forkortelse lavet af vegetabilske olier i stedet for animalsk fedt.

I år 1930 udvidede P&G sit fodaftryk internationalt ved at opkøbe det engelsk-baserede firma Thomas Hedley Co. Herfra var der ingen stopper for deres vækst og ekspansion. P&G har gennem årene og gennem forskellige opkøb samt produktvækst og nye produktintroduktioner trængt yderligere ind på de internationale markeder. I år 2014 havde virksomheden mere end 160 produkter på sin brochure, da den annoncerede en omstrukturering. Det droppede omkring 100 produkter fra sit repertoire med henvisning til et trægt salg og koncentrerede sig om de resterende 65 produkter, som indbragte næsten 95% af virksomhedens overskud. I år 2018 forenklede det sin virksomhedsstruktur med seks forretningsenheder.

🔥 Anbefalede:  Microsoft har netop frigivet sin ChatGPT-drevne AI-browser

Unilever

Det var i London; England og året var 1929, da Unilever blev dannet som et resultat af en fusion af hollandske Margarine Unie og den britiske sæbeproducent Lever Brothers. I løbet af det næste årti voksede virksomheden og ekspanderede til Afrika og Latinamerika. På grund af den nazistiske besættelse af Europa under anden verdenskrig, udvidede Unilever sin tilstedeværelse i Storbritannien og USA, der ikke var i stand til at geninvestere i Europa. I løbet af de næste par år udvidede Unilever sin produktportefølje gennem sin indsats og forskellige fusioner og opkøb. I midten af ​​1960’erne bidrog Unilevers produkter til vaskesæber og spiselige fedtstoffer til næsten halvdelen af ​​virksomhedens overskud. Markederne for gule fedtstoffer stagnerede dog, og virksomheden stod over for stigende konkurrence fra Procter & Gamble. Som svar diversificerede Unilever sin produktportefølje og købte britisk-baserede Lipton Ltd. fra Allied Suppliers i år 1971. Ved udgangen af ​​dette årti havde Unilever opnået 30% af det vesteuropæiske ismarked gennem forskellige opkøb. Dette blev vendepunktet for virksomheden, da den i 1982 repositionerede sig selv som en virksomhed mere koncentreret om hurtige forbrugsvarer.

I årenes løb har Unilever styrket sin produktportefølje, fusioneret med og opkøbt mange andre mærker og virksomheder og udvidet sit globale fodaftryk ved at etablere forretningsaktiviteter på tværs af mange lande. I øjeblikket kan Unilevers globale mærkeportefølje prale af 400 forskellige mærker.En sammenligning af titanerne

På trods af en forskel på mere end 90 år mellem disse to FMCG-titaner, har begge traditionelt kæmpet om overherredømmet i adskillige husholdningsartikler og produkter til personlig pleje lige fra vaskemidler til shampoo. Den vigtigste forskel mellem disse to virksomheder er imidlertid deres geografiske fokus. P&G, der oprindeligt kommer fra USA, har en meget koncentreret tilstedeværelse på de udviklede markeder, mere specifikt i Nordamerika og Europa. Unilever, på den anden side, har en mangfoldig global tilstedeværelse med store mængder salg, der stammer fra Asien, Afrika og Latinamerika. Alligevel er der nogle få parametre, som disse virksomheder kan sammenlignes med.

🔥 Anbefalede:  FMCG rekrutteringsproblemer i Storbritannien

Økonomi

Procter & Gamble huser i gennemsnit stærkere brands og har en mere effektiv forretningsdrift. Disse har resulteret i, at virksomheden har fået en bedre driftsmargin. Virksomheden leverer også højere afkast på den investerede kapital. Unilever har på den anden side, selv om det har et globalt fodaftryk, været vidne til en forringelse af afkastet på den investerede kapital.

Vækst & Ekspansion

I december 2022 havde P&G haft en årlig omsætning på USD 80 milliarder, og Unilever havde en årlig omsætning på USD 62 milliarder. Det sidste årti har dog ikke oplevet nogen væsentlig omsætningsvækst i begge virksomheder. Hovedårsagen til dette er, at begge virksomheder har solgt nogle af deres lavtydende mærker, strømlinet og omstruktureret forretningsdriften.

Bæredygtighed og socialt ansvar

Begge virksomheder er vidt forskellige med hensyn til at løse dette problem. Mens Unilever nyder godt af et stærkt ry for sine bestræbelser på at reducere miljøpåvirkningen og samtidig stræber efter at forbedre livet for de samfund, hvor det opererer, er P&G mindre fokuseret på bæredygtighed i sammenligning.

Vurdering

Pris-til-indtjening-forholdet viser P&G med en højere værdi end Unilever. Unilevers værdiansættelse er dog meget mindre krævende. Dette resulterer også i, at Unilever-aktier giver et højere udbytte. P&G har dog konsekvent leveret stigende udbytte i de sidste 66 år. Så investorer, der leder efter udbyttevækst, foretrækker måske P&G-aktier, mens investorer, der leder efter et højere startafkast, måske foretrækker Unilever.

Konkurrence

Så store som begge disse virksomheder er med hensyn til forretningsdrift og så berømte som deres forskellige mærker er, er der betydelig konkurrence om dem fra supermarkeds private label-mærker og startups, der sigter mod at erobre specifikke nicher. Begge disse giganter står også over for stigende trusler med innovative startups, der retter sig mod en specifik operationel niche-lignende produkter i det naturlige og miljøvenlige rum.

🔥 Anbefalede:  Marico - En FMCG med en positiv indvirkning på hele forretningsøkosystemet

Konklusion

Det er ekstremt svært at vælge det ene selskab frem for det andet, især med disse to FMCG-giganter. I nyere tid har P&G allerede gennemført sin omstrukturering med succes, mens Unilever endnu er i sine tidlige faser af forretningstransformation. Begge står over for et lignende scenario, når det kommer til konkurrence, så det bliver interessant at se, hvordan de begge klarer sig i fremtiden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår blev Procter & Gamble grundlagt?

Lysmager William Procter og sæbemager James Gamble grundlagde P&G i år 1837.

Hvornår blev Unilever dannet?

Unilever blev dannet som et resultat af en fusion af hollandske Margarine Unie og den britiske sæbeproducent Lever Brothers i 1929.