Følgende artikel hjælper dig med: Meta exec forvirrer alle, siger, at virksomheden ikke vil bygge dedikeret Metaverse

Nick Clegg er Metas præsident for Global Affairs og han udgav for nylig et langt essay om Medium om Metaverse, der efterlod nogle læsere forvirrede med hensyn til hans virksomheds intentioner, når det kommer til at bygge en ny virtuel verden.
Da Mark Zuckerberg bragte Metaverse-konceptet ind i mainstream via videoen ovenfor i oktober 2021, kom det til udtryk som en skinnende, futuristisk utopisk diskurs om, hvordan vi vil socialisere, arbejde og lege i det 21. århundrede. Men Zuck sørgede for, at på trods af videoens længde, gav den ikke rigtig den gennemsnitlige seer meget mere end drømmende billeder at tænke over. Ved at ændre Facebooks navn til Meta og ved at introducere Metaverse, hævdede teknologimogulen dog også en vis ejerskab over konceptet. Så det er naturligt nok lidt forvirrende, at Clegg i sit 8.000 ord lange indlæg beskrev et prangende koncept snarere end et produkt.
Ifølge Clegg er Metaverse ikke “analog med en mobilapp som Facebook eller Instagram”, men “tættere på et universelt, virtuelt lag, som alle kan opleve oven på nutidens fysiske verden – et, hvor du kan have en ensartet identitet (eller selv sæt af identiteter), som folk kan genkende, uanset hvor de ser dig.”
Han fortsætter:
“For at dette kan blive til virkelighed, kan eller bør ingen enkelt virksomhed kontrollere metaverset – men forskellige oplevelser skal være kompatible, hvis du for eksempel vil kunne bringe et billede, du har taget i ét rum, ind i et andet, eller bruge den samme avatar til at repræsentere din virtuelle identitet forskellige steder.“
Metaverset er ikke et enkelt produkt eller et operativsystem. Det er ikke et enkelt stykke stof, men et patchwork quilt. Der vil ikke være et Meta-run metaverse, ligesom der ikke er et ‘Microsoft internet’ eller ‘Google internet’ i dag. Det vil ikke kunne ejes, ligesom nutidens internet ikke er det.
— Nick Clegg (@nickclegg) 18. maj 2022
Cleggs pointe er, at Metaverse er en decentraliseret enhed. Han understreger dette, når han skriver: “Der vil ikke være en Meta-run metaverse, ligesom der ikke er et ‘Microsoft internet’ eller ‘Google internet’ i dag.”
Metas oprindelse som Facebook – et socialt netværkssted, der til dels søgte at fungere som en alternativ, bjergomgiven haveversion af internettet – får dette perspektiv til at virke som en vending. Og det får dig til at spekulere på, hvad Meta får ud af Metaverse.
Nick Cleggs essay giver mere sammenhængende pointer end Zuckerbergs introvideo, men begge synes at vige skarpt væk fra netop det, der hjalp Facebook til at tage fart, da det var åbent for den brede offentlighed – ligetil, utilitaristisk tilgængelighed. Efterhånden er det en kliché at joke med, hvordan ældre pårørende kun forstår internettet i form af Facebook, men som alle sådanne klicheer har det en kerne af sandhed. Lange videoer og 8.000 ord essays af tidligere britiske politikere skriger ikke “tilgængelige”.
Alligevel er et enkelt udsagn i Cleggs stykke uden tvivl sandt: “Metaverset kommer, på den ene eller anden måde.”
Læs relaterede indlæg: