Kan du købe SpaceX-aktier?

Følgende artikel hjælper dig med: Kan du købe SpaceX-aktier?

SpaceX-aktier er ikke en virksomhed, som investorer kan købe gennem standardkanaler. Du finder det ikke på New York Stock Exchange (NYSE) eller Nasdaq. SpaceX er ikke et børsnoteret selskab, det er privatejet.

Derfor kan en investor ikke købe eller sælge SpaceX-aktier ved hjælp af en mæglerkonto. Virksomheden har ikke engang et ticker-symbol. Derfor er det ikke nemt for en detailinvestor at eje et stykke SpaceX. De fleste investorer i SpaceX er institutionelle investorer eller investorer med høj nettoværdi. Hvis en detailinvestor ikke direkte kan købe SpaceX-aktier på en børs, så er spørgsmålet tilbage om, hvordan man køber SpaceX-aktier.

Hvad er SpaceX?

Før vi svarer på, hvordan man køber SpaceX-aktier, lad os først svare på, hvad SpaceX er? Det er en rumfartsvirksomhed, der designer og bygger raketter og kommunikationssatellitter. Det blev grundlagt i 2002, oprindeligt som Space Exploration Technologies Corp. En væsentlig attraktion er Elon Musk, grundlæggeren, administrerende direktør (CEO) og chefingeniør for SpaceX. Han er en af ​​de rigeste mennesker i verden og har før skabt muligheder for investorer.

Hovedproduktet er Falcon 9-raketten, en genanvendelig raket. Disse raketter giver billigere opsendelsestjenester til satellitter, der vejer op til 440 pund (200 kg). Satellitopsendelser genererede omkring 1,6 milliarder dollars i salg i 2021. Andre platforme omfatter Falcon Heavy, Dragon-rumfartøjet og de autonome rumhavne-droneskibe (ASDS).

SpaceX er ved at udvikle en dyb rumtransport kaldet Starship. En prototype afventer Federal Aviation Administration (FAA) godkendelse til en orbital test. Stjerneskib er en del af NASAs Artemis-projekt, som søger at sætte mennesker tilbage på månen.

Derudover er SpaceX ved at udvikle Starlink-projektet. Dette projekt vil levere bredbåndstjenester over hele verden fra satellitter i lav kredsløb. Virksomheden lancerede sine første to prototype-satellitter i 2018 og de første 60 operationssatellitter i 2019. Siden da har SpaceX opsendt mere end 1.000 satellitter for Starlink og startet en beta-tjeneste i Nordamerika og Storbritannien.

SpaceX vil sandsynligvis ikke have en børsnotering snart

På trods af håbet fra mange detailinvestorer, vil SpaceX sandsynligvis ikke have et børsnotering (IPO) på et tidspunkt snart. Desværre betyder dette faktum, at små investorer ikke kan købe eller sælge aktier på en børs. Det er der to grunde til.

For det første er Elon Musk angiveligt tøvende over for tanken om, at SpaceX bliver børsnoteret. Da han er stifter og administrerende direktør, kommer det nok ikke til at ske. Hovedårsagen er SpaceX’ langsigtede mål er at kolonisere Mars. Elon Musk har dog udtalt, at kortsigtede krav fra aktionærerne muligvis ikke tillader SpaceX’ langsigtede plan at ske.

🔥 Anbefalede:  Intel XeSS øger ydeevnen massivt, og den kan faktisk snart lanceres

Derudover havde SpaceX kun lidt svært ved at rejse privat kapital, hvilket gjorde en børsnotering mindre nødvendig og sandsynlig. Ifølge Crunchbase har virksomheden siden 2002 rejst cirka 7,7 milliarder dollars i privat kapital. Listen nedenfor viser mange af de 56 finansieringsrunder, hvor mange penge disse runder rejste og værdiansættelsen efter penge.

  • Serie A-finansieringsrunden i 2002 rejste $12,1 millioner med en værdiansættelse efter penge på $18,8 millioner.
  • I 2005 rejste Series B-finansieringsrunden 22 millioner dollars, og SpaceX-værdien efter penge var 70,5 millioner dollars.
  • I oktober 2010 rejste Series F-runden omkring $50,6 millioner, og værdiansættelsen efter penge oversteg $1 milliard for første gang, hvilket gjorde SpaceX til en enhjørning.
  • Serie G-finansieringsrunden i 2015 var den første, der rejste mere end 1 milliard dollars, hvilket gjorde virksomhedens værdi til 10,1 milliarder dollars.
  • Serie H-finansieringsrunden rejste $452,3 millioner, hvilket bringer værdiansættelsen efter penge til $21,3 milliarder.
  • I oktober 2020 rejste selskabet 2,1 milliarder dollars og vurderede det til 44 milliarder dollars.
  • I februar 2021 rejste SpaceX omkring $850 millioner, og værdiansatte virksomheden til $74 milliarder. Selskabet solgte aktier til $419,99 pr.
  • Den seneste finansieringsrunde var i oktober 2021, hvor virksomheden rejste 755 millioner dollars til 560 dollars pr. aktie, og værdiansatte SpaceX til mere end 100 milliarder dollars.

SpaceX havde efter sigende $6+ milliarder i efterspørgsel til oktober 2021-runden. Derfor kan SpaceX diktere vilkår og har lidt svært ved at rejse penge. Af denne grund er det tvivlsomt, at SpaceX snart vil gennemføre en børsnotering.

SpaceX er nu mere end 100-bagger-aktier for investorer og medarbejdere, der fik aktier tidligt, forudsat at den seneste værdiansættelse efter penge holder. På denne måde gennemførte SpaceX en 10-til-1 aktiesplit for nylig. Når den er afsluttet, vil aktiekursen blive reduceret til $56 per aktie, hvilket gør hver aktie mere overkommelig. Aktieopdelingen ændrer ikke den samlede markedsværdi, kun aktiekursen.

Fordele og ulemper ved at købe SpaceX-aktier

Der er et par fordele ved at købe SpaceX-aktier. For det første er virksomheden på forkant med kommercielle rumrejser og har et enormt vækstpotentiale. Dernæst har virksomhedens Falcon 9-satellitlanceringstjeneste været vellykket, hvilket viser løfte om fremtidige bestræbelser. Derudover er Starlink-tjenesten ved at blive testet og kan også blive en succes. Endelig kan SpaceX rejse kapital relativt hurtigt i sin vækstbane.

🔥 Anbefalede:  15 websteder som Craigslist at købe (eller sælge)

Der er også et par ulemper ved at købe SpaceX-aktier. For det første er virksomheden privat, og aktier før børsintroduktionen er svære at værdiansætte, ligesom de har mindre likviditet. For det andet er virksomhedens omsætning lav i forhold til værdiansættelsen på 100 milliarder dollars. For det tredje har virksomheden betydelige ambitioner, hvilket vil være dyrt.

Sådan køber du SpaceX-aktier

Selvom SpaceX rejser penge, kan de fleste små investorer ikke købe aktier. Det kan institutionelle personer og personer med høj nettoværdi dog. Nuværende investorer omfatter Founders Fund, Gigafund, Valor Equity Partners, GoldenArc Capital, Fidelity Investments, Baillie Gifford, Bank of America og snesevis af andre organisationer.

Det er dog stadig muligt at eje et stykke SpaceX, enten direkte eller indirekte.

Venturekapitalfonde

En ligetil måde at købe SpaceX-aktier på er at blive medlem af en venturekapitalfond (VC), der investerer i SpaceX. For eksempel er Manhattan Venture Partners investor i SpaceX. Hvis du er investor i partnerskabet, kan du få adgang til SpaceX-aktier.

Der er dog en fangst. Du skal være en akkrediteret investor som defineret af Securities and Exchange Commission (SEC). Den nederste linje er, at du skal have en indkomst på $200.000+ eller 300.000+ med din ægtefælle i de sidste to år. Alternativt kan du have en nettoværdi på $1 million, men den kan ikke inkludere din primære bolig.

Denne forhindring forhindrer de fleste i at købe SpaceX-aktier gennem VC-fonde. Antallet af mennesker med en indkomst på mere end $200.000 er lille. Husstandens medianindkomst var $68.703 i 2019. I USA er det kun de øverste 10%, der har mediannettoindkomster på mere end $200.000. Få mennesker har en nettoformue på $1.000.000, især efter at have ekskluderet deres primære hjem. Ifølge den amerikanske centralbank var den gennemsnitlige nettoværdi $121.700 i 2019, men den gennemsnitlige nettoværdi er $748.800, inklusive primære boliger.

Derfor vil de fleste detailinvestorer ikke kvalificere sig som akkrediterede investorer.

Baillie Gifford Trusts

Baillie Gifford trusts er en anden måde at købe SpaceX-aktier på. Firmaet har to truster, der ejer SpaceX-aktier. Den første trust er Scottish Mortgage Investment Trust, og den anden er US Growth Trust.

Scottish Mortgage Investment Trust (SMT) er en børsnoteret trust på London Stock Exchange (LSE). Derudover er det en del af FTSE 100-indekset og startede tilbage i 1909. I trustens årsrapport fra 2021 står der: “Vi har fortsat med at opbygge vores beholdning i SpaceX.” Derfor er det muligt at eje SpaceX indirekte gennem denne tillid.

🔥 Anbefalede:  Advait Kumar, medstifter af Boon, stræber efter forbedret vandbæredygtighed gennem teknologi og innovation

US Growth Trust (USA) ejer hovedsageligt aktieoptioner og har angiveligt eksponering mod SpaceX.

Google

Det kan være svært for amerikanske investorer at investere i trusts på LSE. Den måske mest ligetil og mindst risikable måde at opnå eksponering for SpaceX-aktier på er ved at købe Alphabet-aktier (GOOG, GOOGL). I 2015 investerede Google $900 millioner med Fidelity Investments i SpaceX. På det tidspunkt var aktierne næsten 10% værd af SpaceX.

Derfor ejer aktionærer i Google indirekte SpaceX-aktier. Du ville dog kun have en lille del af SpaceX. Googles balance havde $110.229 millioner i omsættelige værdipapirer ved udgangen af ​​2021. Dets investering i SpaceX er kun en lille procentdel af dets værdiansættelse.

Sekundære markeder

En alternativ måde at købe SpaceX-aktier på er gennem det sekundære marked. Adskillige online markedspladser forbinder ansatte i private virksomheder med aktier og investorer før børsintroduktionen. Platformene forbinder også VC-firmaer, der søger at sælge aktier før børsnoteringen. To online markedspladser er EquityZen og Forge Global.

Dette er dog risikabelt for detailinvestorer. Det sekundære marked for aktier før børsintroduktionen er ikke som en børs. En investor skal vide, hvordan man prissætter aktier i private virksomheder, og det er ikke en let opgave selv for professionelle. Den sidste ting, du ønsker, er at købe aktier på det sekundære marked, som vil være mindre værd, end du har betalt for dem.

Endelige tanker om, hvordan man køber SpaceX-aktier

At købe SpaceX-aktier er ikke en simpel opgave. Virksomheden er privat og hæver normalt penge fra institutionelle eller formuende investorer. Det har ikke haft problemer med at rejse penge, hvilket gør det usandsynligt, at SpaceX snart vil gennemføre en børsnotering. Elon Musk har desuden sået tvivl om denne mulighed, selvom Starlink måske endnu er udskilt som et separat selskab.

Investorer kan opnå eksponering for SpaceX gennem VC-fonde, Baillie Gifford Trusts, det sekundære marked og ejer Alphabet-aktier. Investorer skal dog huske at investere i private virksomheder ikke er en lavrisiko- eller kortsigtet investering. Mange institutionelle og formuende investorer har haft aktier i årevis, men de har råd til det.

Denne artikel dukkede oprindeligt op på Wealth of Geeks.