Følgende artikel hjælper dig med: Hvordan Silicon Valley Bank mislykkedes – et episk 48 timers sammenbrud
Det virkede som det perfekte sted at indbetale din startups nyligt rejste Series A-finansiering – Silicon Valley Bank (SVB). De havde trods alt været i branchen i over 40 år, og deres kundekreds bestod af grundlæggere, startups og microcap-virksomheder inden for sektorer som tech og biotek. Alle gjorde det, og indlån hos SVB var vokset fra $60 milliarder til $190 milliarder mellem 2019 og 2023.
Men så begyndte tingene at gå skævt. Renterne var faldet til næsten nul procent under pandemien, og SVB besluttede at investere deres kundeindskud i langfristede obligationer. De købte 80 milliarder dollars i Mortgage Backed Securities med et gennemsnitligt afkast på 1,5 %. Det virkede som et sikkert bud på det tidspunkt, men da pandemien aftog, begyndte inflationen at skyde i vejret, og centralbankerne begyndte at hæve renten.
Når renten stiger, falder værdien af den underliggende obligation. Hvilket lyder mærkeligt, men er ret logisk. Tænk over det. Vil du hellere købe en obligation, der betaler 5 % eller 1,5 %? Naturligvis 5 pct. Da der var mindre efterspørgsel efter 1,5 % obligationen, faldt deres kurs. Det er grundlæggende økonomi.
Det betød, at de 80 milliarder dollars i Mortgage Backed Securities SVB havde købt nu var væsentligt mindre værd. Kombinationen af højere renter og krigen i Ukraine fik aktierne til at falde, og private virksomheder så deres værdiansættelser falde. Det blev sværere for startups at rejse penge, og mange besluttede at trække deres midler ud af SVB for at betale regningerne.
SVB indså, at de havde et problem på deres balance – penge strømmede ikke hurtigt nok ind. Da deres obligationskurser var faldet for meget, kunne de ikke sælge dem for at dække underskuddet. De besluttede at undersøge en kapitalforhøjelse ved at udskrive flere aktier i virksomheden, hvilket forårsagede alvorlig indledende panik. Venturekapitalister indså, at hvis SVB ikke kunne rejse penge, ville de måske ikke være i stand til at dække alle deres hævninger. De begyndte at rådgive deres startups til at hæve deres penge med det samme.
Dette udløste et massivt løb på banken. Aktiekursen faldt med 60 % torsdag den 9. marts 2023, og folk stod i kø rundt om blokken og forsøgte at tage deres penge ud af banken. SVB kunne ikke finde nogen bagmænd til at købe deres aktier og skrottede planen. De sagde, at de i stedet ville undersøge et salg af virksomheden.
Fredag blev aktien standset, før markedet åbnede kl. 9:30, og ved middagstid havde FDIC lukket virksomheden ned og overtaget kontrollen over kundernes indskud.
Hvad der var startet som et tilsyneladende sikkert tilflugtssted for startups, var blevet til en episk 48-timers brandstorm. SVB’s beslutning om at investere i lange obligationer havde givet bagslag, og kombinationen af højere renter og en krig i Ukraine havde forårsaget en dominoeffekt, der i sidste ende førte til bankens fald.
Medmindre nogen redder dem ud, betyder sammenbruddet af Silicon Valley Bank for mange startups og microcap-virksomheder tabet af deres hårdt tjente kapital. Det er en skarp påmindelse om, at selv de mest etablerede finansielle institutioner kan fejle, og at startups altid skal være årvågne og opmærksomme på de risici, de står over for på det finansielle marked.
Mark Armstrong