Følgende artikel hjælper dig med: Hvordan Elon Musk krydsede sværd med Google og OpenAI over AI

Elon Musk, den visionære iværksætter kendt for sine satsninger inden for elbiler, udforskning af rummet og mere, har været i spidsen for AI-diskussionen i årevis. Et nyligt uddrag fra en kommende biografi om Muskskrevet af Walter Isaacson, dykker ned i tech-titanens spændende interaktioner og uenigheder med bemærkelsesværdige personer i AI-riget, inklusive Google og OpenAI-grundlæggerne.
Musks dybe dyk ned i verden af kunstig intelligens begyndte for alvor i 2012 efter en samtale med Demis Hassabis, medstifteren af DeepMind, en virksomhed nu under Googles paraply. Hassabis formidlet til Musk ideen om, at kunstig intelligens kunne udgøre en væsentlig trussel mod menneskeheden. Musk, påvirket af Hassabis’ perspektiv, gik så langt som til investere $5 millioner i DeepMindder demonstrerer hans tidlige interesse for AI’s potentiale og faldgruber.
Efter sin diskussion med Hassabis satte Musk sig ned med Larry Page, medstifter af Google, for at dele sine bekymringer om den ukontrollerede fremgang af AI. Musk forstærkede Hassabis’ budskab, der understreger behovet for strenge AI-kontrolforanstaltninger. Page virkede imidlertid mindre foruroliget og antydede, at hvis maskiner skulle overgå menneskelige evner, ville det blot være endnu et skridt i evolutionens naturlige forløb.
Musks overraskelse eskalerede, da han hørte om Googles intention om at erhverve DeepMind i slutningen af 2013. Foruroliget over udsigten til Googles voksende indflydelse på AI-domænet gjorde Musk et forsøg på at standse handlen. Hans bekymring over, at teknologigiganter monopoliserer AI-innovation, fik ham til at grundlægge OpenAI sammen med Sam Altman. Kerneprincippet i OpenAI var at frigive alle udviklinger som open sourcehvilket modvirker Googles potentielle dominans.
Spændingerne mellem Musk og Altman nåede et bristepunkt i 2018, da Musk foreslog at integrere OpenAI i Tesla, en idé som Altman var imod. Altman overtog efterfølgende tøjlerne hos OpenAI og sikrede sig betydelige investeringer fra Microsoft.
Uafskrækket gik Musk i gang med sine egne AI-projekter. Bemærkelsesværdige bestræbelser omfattede Optimus-robotten, Neuralink-chippen og udviklingen af Dojo-supercomputeren, der hver havde til formål at skubbe AI-grænser.
I 2023, Musk forsøgte at genvinde kontrollen over OpenAI, drevet af hans tro på, at fremtiden for kunstig intelligens ikke udelukkende bør ligge i hænderne på Microsoft og Google. I sidste ende faldt planen igennem, og Musk valgte ikke at blive aktionær i OpenAI.
Musks indflydelse over kunstig intelligens udvides til Twitter, hvor han blokerede adgangen til Google og Microsoft AI-modeller for at forhindre dem i at lære af platformens indhold. I stedet udnyttede han Twitter-data til at træne sine egne algoritmer og understregede betydningen af datakontrol i AI-udvikling.
Læs mere om AI: