Følgende artikel hjælper dig med: Hvad er Ethereum (ETH) og hvordan virker det? En guide for begyndere
Når det kommer til kryptovalutaer, er Bitcoin det, der først kommer til at tænke på. Ethereum har dog gennem årene fulgt hårdt i hælene.
Ethereum-projektet blev skabt i 2015, og i de sidste syv år er det lykkedes at blive den næstmest indflydelsesrige valuta globalt.
Fra marts 2022 indtager Ethereum andenpladsen i rangeringen af kryptovalutaer efter markedsværdi (~ 311 milliarder dollars). Alene det sidste år voksede Ethereums pris med næsten 400%.
I denne artikel giver jeg et omfattende overblik over Ethereum, dets historie, mål, hovedfunktioner samt fordele og ulemper.
Hvad er Ethereum?
Ethereum kan defineres som en decentraliseret computerplatform. Du kan sammenligne det med en almindelig bærbar eller pc, som kræver flere enheder for at fungere.
Ligesom andre kryptovalutaer er Ethereum et decentraliseret netværk, hvilket betyder, at data gemmes på alle computere i systemet og ikke kan kontrolleres af en enkelt person eller organisation.
Et af de primære formål med Ethereum-netværket er at lette digitale pengeoverførsler. Men det vigtigste, der adskiller Ethereum fra andre kryptoprojekter, er evnen til at bruge det til at starte andre applikationer.
På grund af sin fleksibilitet giver Ethereum dig mulighed for at køre mange programmer af varierende kompleksitet.
Sådan køber du Ethereum i Canada
Historien om Ethereum
For at forstå det grundlæggende koncept for Ethereum, lad os først dykke ned i projektets historie og dets formål.
Hvis du skulle sammenligne Bitcoin med mail-hosting, ville Ethereum være selve internettet. Historien om Ethereum begynder med Vilalik Buterin, en canadisk programmør af russisk afstamning.
I 2011 blev han en af grundlæggerne af Bitcoin Magazin, den første publikation om kryptomarkedet og blockchain-teknologier.
Inspireret af cryptocurrencies muligheder foreslog han konceptet med en platform til at skabe decentrale applikationer.
Vitaliks innovative ideer fik dog ikke væsentlig støtte fra samfundet. Som et resultat besluttede han at lancere sin kryptovaluta.
På få måneder dannede Vitalik et team og begyndte at udvikle sit projekt. Virksomheden organiserede derefter en ICO, hvor Ethereum modtog finansiering i mængden af 31.000 bitcoins.
Den første version af Ethereum blev introduceret den 30. juli 2015. Ved første øjekast var den ikke meget anderledes end Bitcoins netværk og dens grundlæggende teknologi.
Det var den samme blockchain med møntmining og muligheden for hurtigt at foretage transaktioner med lave gebyrer. Ethereum-netværket havde også minearbejdere, der var ansvarlige for at tilføje nye blokke og modtage en belønning til gengæld.
Det nye netværk kunne også bruges som betalingsmiddel under indkøb, men det var langt fra dets primære mål.
Hvordan virker Ethereum?
Som allerede fastslået er Ethereums største konkurrencefordel smarte kontrakter. På trods af navnet har det intet at gøre med IQ-niveau.
En smart kontrakt kan defineres som en computeralgoritme designet til at indgå og vedligeholde selvudførende kontrakter i blockchain-miljøet.
Sådanne kontrakter er skrevet i form af kode, der findes i en distribueret hovedbog, der vedligeholdes og administreres af et netværk af computere. Enkelt sagt muliggør smarte kontrakter aktivudveksling uden mellemled.
Massevedtagelse af smarte kontrakter efter Ethereum-lanceringen var et gennembrud for kryptomarkedet.
Tidligere var det meget tidskrævende og dyrt at oprette en ny kryptovaluta, da hver mønt havde brug for sin egen åbne hovedbog. At skabe en ny blockchain kræver et betydeligt team af udviklere og betydelig finansiering.
Ethereums smarte kontraktimplementering gjorde det muligt at oprette din decentraliserede applikation eller kryptovaluta ved hjælp af den eksisterende blockchain. I den forbindelse kan du lancere et nyt kryptoprojekt i løbet af flere uger.
I løbet af de sidste fem år blev smarte kontrakter så populære, at de fleste af de eksisterende kryptovalutaer blev oprettet på Ethereum. Disse omfatter sådanne topmønter som Tether (USDT) og Chainlink (LINK).
Ethereum vs Ethereum 2.0
I 2020, efter to års udvikling, annoncerede Vitalik Buterin, at Ethereum ville begynde at flytte til Ethereum 2.0, en bedre og forbedret version af projektet.
For at forstå, hvilke ændringer der venter Ethereum, lad os spole tilbage og overveje, hvordan cryptocurrency blockchain fungerer.
Da det er et decentraliseret rum, er der ikke noget enkelt kontrollerende organ eller person. Alle netværksdeltagere er ligeværdige og ansvarlige for, at systemet fungerer korrekt.
Fra dette perspektiv skal de være enige om alle de beslutninger, der påvirker netværket. Det kaldes konsensus – hver gang en ny transaktion påbegyndes, skal alle deltagere bekræfte dens gyldighed.
Ethereum: Proof-of-Work (PoW)
I denne artikel om Bitcoin nævnte jeg, at minearbejdere er ansvarlige for validering af transaktioner. De tilføjer klodser til kæden og får en belønning til gengæld.
En sådan tilgang kaldes Proof-of-Work konsensusalgoritmen. Det blev først introduceret til offentligheden i 1993 og ændrede spillet fuldstændigt.
Oprindeligt fungerede Ethereum-netværket på Proof-of-Work-konsensus. Men tiden går, og teknologierne bliver ældre. Gennem årene har udviklere bemærket alvorlige problemer, der følger med Proof-of-Work.
Nedenfor er de vigtigste:
Enormt energiforbrug. For at være den første, der løser det matematiske problem og tilføjer en ny blok, konkurrerer mange minearbejdere med hinanden og udfører konstant komplekse beregninger.
Men i virkeligheden er det meste af arbejdet spildt, da kun én minearbejder får belønningen. Et interessant faktum: Bitcoins minedrift kræver mere elektricitet end lande som Schweiz eller Grækenland.
Gebyrer. Brugere skal betale gebyrer til minearbejdere for at verificere transaktioner. Jo flere deltagere i netværket, jo flere gebyrer vokser. For eksempel, i små transaktioner, kan gebyret faktisk være højere end selve overførselsbeløbet.
Lav hastighed og dårlig skalerbarhed. Hastighed er et af hovedproblemerne i PoW blockchains. For eksempel kan Bitcoin-netværket kun behandle 7-10 transaktioner i sekundet. Med den fortsatte vækst af aktive crypto wallet-brugere, duer sådanne tal bare ikke.
For at forhindre sådanne problemer i at opstå i Ethereum blockchain, initierede Vitalik Buterin overgangen fra Proof-of-Work til Proof-of-Stake konsensusalgoritme.
Ethereum 2.0: Proof-of-Stake (PoS)
Proof-of-Stake (PoS) er en konsensusalgoritme, der blev introduceret på Bitcointalk-forummet i 2011 som et alternativ til PoW. Dets hovedmål er at løse de vigtigste problemer med PoW, herunder lav hastighed og dårlig skalerbarhed af netværket.
PoS kræver ingen minedrift. I stedet for at løse matematiske problemer, udstedes nye mønter gennem indsats.
Det er en mekanisme, der gør det muligt at tilføje nye blokke ved blot at eje netværkets kryptovaluta. Deltagerne i et sådant netværk kaldes validatorer, og deres balance kaldes en indsats.
Jo flere mønter en node har, jo større er chancerne for at tilføje en ny blok og få en belønning.
Således kan du sammenligne indsats med et bankindskud. Jo flere mønter der fryses, jo højere belønning. For validatorer kan det blive en ny indkomstkilde.
Ikke desto mindre er staking stadig teknisk. For at blive validator skal du opfylde kravene til et minimum antal mønter. For eksempel er den minimale indsats i Ethereum 2.0 32 ETH.
Det vigtigste fordele ved PoS algoritme er:
- Lavt energiforbrug sammenlignet med PoW.
- Der er ikke behov for specialudstyr.
- Høj hastighed og skalerbarhed.
- Lave gebyrer.
- Deltagelse i projektets udvikling. Validatorer bør deltage i afstemningen om fremtidige opgraderinger og ændringer.
Proof-of-Stake-mekanismen er dog heller ikke perfekt. Dens primære ulempe er truslen om centralisering.
Validatorerne med flest mønter vil i sidste ende kontrollere netværket.
Hvordan køber man Ethereum?
I lighed med andre populære kryptovalutaer er der flere måder at købe Ethereum-mønter på. Nogle er velegnede til begyndere og tager kun et par klik, mens andre kræver betydelig kryptoviden og -færdigheder.
Jeg dækker de mest populære måder at købe ETH på i Canada nedenfor.
A. Cryptocurrency Exchange
En kryptovalutabørs kan defineres som en platform til handel og udveksling af en digital valuta til en anden eller fiat-valutaer såsom den canadiske dollar, amerikanske dollar og euro.
Kryptovalutaudvekslinger kan sammenlignes med Forex. Hver deltager, der investerer rigtige penge, har ret til at udføre operationer, sælge og bytte Ethereum og andre populære typer valutaer til rigtige penge.
Krypto-udvekslinger forbliver den primære type kryptoplatform, da de tilbyder væsentlige fordele for brugeren.
Fiat støtte. Mange moderne platforme giver dig mulighed for at købe og sælge kryptovalutaer for fiat-penge, inklusive den canadiske og amerikanske dollar og euro.
Betalingsmetoder. En kryptobørs har normalt forskellige betalingsmetoder tilgængelige. For eksempel understøtter mange platforme Visa/Mastercard, Interac e-overførsler, SEPA, bankoverførsel osv.
Brugervenlig grænseflade. Størstedelen af moderne cryptocurrency-udvekslinger er målrettet begyndere, hvilket giver en brugervenlig grænseflade og konstant support. For eksempel tager det kun flere klik at fylde din konto op og købe ETH.
Forskellige handelsværktøjer. Selvom kryptoudvekslinger normalt er praktiske for begyndere, tilbyder de også en komplet grænseflade. En kryptobørs er en levedygtig mulighed, hvis du er en professionel erhvervsdrivende, der ønsker at købe og handle Ethereum.
Over-the-counter handel (OTC). En OTC-mægler letter transaktioner med store mængder cryptocurrency og hjælper med at navigere i processen for sælger og køber.
Nogle af de mest populære og pålidelige cryptocurrency-udvekslinger i Canada inkluderer:
B. Kryptovalutamægler
En kryptomægler fungerer som mellemmand og garant for en transaktion mellem en sælger og en køber på kryptomarkedet.
Mæglere giver også kunderne de grundlæggende værktøjer til markedsanalyse og investeringsporteføljestyring.
De er gode til begyndere, da deres rodfri platforme gør det nemmere at foretage handler, selvom du ikke har nogen tidligere erfaring.
De mest populære kryptomæglere i Canada er:
C. P2P-platforme
Peer-to-peer (P2P) platforme er resultatet af et forsøg på at fjerne nogle af de begrænsninger, som konventionelle kryptobørser har.
Online udvekslinger har været de vigtigste værktøjer til at arbejde med kryptovalutaer gennem hele Ethereums eksistens. Sådanne websteder administreres dog af virksomheder.
De kan derfor kontrollere og påvirke alle operationer. Derudover fungerer holdet som voldgiftsdommere i tilfælde af tvister og opkræver et gebyr.
Da nogle af fællesskabsmedlemmerne så mange mangler ved et sådant system, besluttede de at transformere markedet ved at skabe en ny type platform – et decentraliseret peer-to-peer-system styret af software, ikke mennesker.
Her er flere mest populære P2P-kryptoplatforme at vælge imellem: Paxful og Local Bitcoins.
Hvordan opbevarer man Ethereum?
Efter at have købt dine ETH-mønter, opstår et nyt spørgsmål: hvordan man sikkert og bekvemt opbevarer Ethereum. Blockchain-industrien er ikke generelt reguleret, så du skal være særlig forsigtig med dette problem.
Varme og kolde krypto-punge
Alle cryptocurrency-punge kan opdeles i to hovedkategorier: varme og kolde punge.
En hot wallet beskriver lager, der er forbundet til internettet. Kolde krypto-punge er tværtimod ikke forbundet til nettet. På grund af dette anses varmelagringssystemer normalt for at være mindre sikre, da de kan blive hacket.
Hot wallets inkluderer:
Online tegnebøger. Dette er en af de nemmeste måder at opbevare Ethereum på. Det er dog ikke den sikreste mulighed, da brugeren overlader deres midler til en tredjepartstjeneste. Ikke desto mindre er denne ulempe delvist opvejet af enkelhed og bekvemmelighed.
Traditionelle online tegnebøger er nemmere at bruge, men mindre sikre. Hackere kan stjæle penge ved at hacke sig ind på en konto eller ved at oprette en phishing-side. Du skal være ekstra forsigtig og ikke opbevare store mængder kryptovaluta i en online tegnebog.
Blockchain.com og BitGo er nogle af de mest populære online tegnebøger.
Krypto-udveksling. Når du køber Ethereum på en cryptocurrency-børs, opretter platformen automatisk en tegnebog til at opbevare dine mønter. Som sådan er udvekslinger en levedygtig mulighed for begyndere at gemme deres ETH, da de er nemme at bruge. Når det er sagt, kan de også være åbne over for hackingforsøg.
Kolde tegnebøger er den sikreste mulighed for at opbevare krypto. De kommer normalt i form af et USB- eller flashdrev, der ikke er forbundet til internettet. På grund af det høje sikkerhedsniveau bruges kolde tegnebøger ofte af investorer, der besidder store mængder cryptocurrency.
De bedste kolde tegnebøger på markedet er Ledger og Trezor.
Ethereum vs Bitcoin
Ethereum sammenlignes ofte med Bitcoin, da dets popularitet vokser i geometrisk progression.
Jeg har allerede beskrevet hovedforskellen mellem de to projekter: Ethereum flytter i øjeblikket til Proof-of-Stake-konsensusalgoritmen i stedet for Bitcoins Proof-of-Work.
En anden forskel er emission. Bitcoins udledning er begrænset til 21 millioner mønter. En dag vil den sidste mønt blive udvundet. Værdien af den førende kryptovaluta vil således sandsynligvis holde et højt niveau indtil da. Hvad der derefter sker, er dog svært at forudsige.
Når det kommer til Ethereum, er møntudsendelse en løbende, uendelig proces. Ifølge Vitalik Buterin, projektets grundlægger, vil antallet af udstedte mønter svare til det nødvendige beløb for at sikre netværkets stabilitet.
Samtidig sætter den ubegrænsede emission af Ethereum spørgsmålstegn ved dens værdi såvel som stabiliteten af valutakursen.
Ethereum vs Cardano
Et andet projekt, Ethereum ofte sammenlignes med, er Cardano. Det skyldes primært, at sidstnævnte også understøtter smart-contract-teknologi.
Både Ethereum og Cardano blockchains kan bruges af udviklere til at skabe decentrale applikationer og lancere nye kryptomønter.
Da Ethereum fuldt ud vil flytte til PoS-konsensusalgoritmen i 2022-2023, er ADA i øjeblikket mere effektiv. Cardano-netværket kørte på PoS-mekanisme fra dag ét, hvilket kræver meget mindre energiforbrug og tilbyder lavere gebyrer.
Emissionen er også forskellig på tværs af disse to projekter. Ethereum har, som jeg tidligere har nævnt, et ubegrænset udbud. Cardanos emission er derimod begrænset. Indtil videre er der 32 milliarder ADA i omløbmens der mangler 14 mia.
Ethereum Pris Historie
De første optegnelser vedrørende værdien af Ethereum stammer fra august 2015. ETH blev tilføjet til Krakens kryptobørs i første halvdel af måneden og blev handlet for $2,77.
I løbet af det følgende år steg ETH-prisen til $10. Ikke desto mindre har netværket i 2016 været udsat for DAO-angrebet, som resulterede i en hård gaffel for at returnere de stjålne midler. Denne hændelse påvirkede projektets omdømme negativt og resulterede i et rentefald.
Den første seriøse prisvækst fandt sted i 2017, da Bitcoins kurs steg til $20.000. Mange investorer begyndte at genkende potentialet i kryptovaluta og begyndte som et resultat at købe Ethereum og andre kryptomønter udover BTC.
I 2018 var ETH-prisen udsat for betydelige udsving. Fra årets første dag steg Ethereum-kursen dramatisk og nåede sit første betydelige rekord nogensinde – $1400.
Men på grund af en efterfølgende Bitcoin-priskorrektion faldt Ethereums kurs til $700. Ved udgangen af 2018 er møntens pris faldet til $180.
Fra januar til marts 2019 handlede Ethereum i intervallet $160-$180. I begyndelsen af april steg bitcoin-kursen med $1000. Som de fleste andre topmønter reagerer Ethereum dog ikke i et alvorligt prisstigning.
Endelig, i maj 2019, under endnu en bølge af Bitcoin-vækst, begyndte ETH-prisen en kraftig opadgående bevægelse. Som et resultat ramte mønten $280 på fem dage. På sit væksttop det år nåede Ethereums pris $280-300, men ved udgangen af 2019 faldt den tilbage til $145.
2020 er blevet et af de vigtigste år for projektet. Vitalik Buterin annoncerede overgangen af Ethereum til Proof-of-Stake som en del af opgraderingen til Ethereum 2.0. Og i december 2020 kunne brugerne indsætte deres mønter i Ethereum 2.0-indbetalingskontrakten.
Midt i opdateringen steg Ethereums pris med 460 % i 2020. I januar 2020 var ETH-prisen $130. I februar voksede det til $290, men begyndte derefter at falde sammen med BTC. I marts faldt møntkursen til under $90. Derefter begyndte en ny opadgående trend, som førte til, at Ethereum voksede til $1200 ved udgangen af 2020.
Den opadgående tendens fortsatte i 2021. En ny prisrekord blev opnået den 12. maj, da Ethereum-kursen oversteg $4.300. Dette mærke forbliver møntens historiske all-time high. Desuden satte markedsværdien af Ethereum også et nyt maksimum. Det beløb sig til $500 milliarder (20% af det samlede marked for kryptovaluta) for første gang.
Ethereum-prisforudsigelser
Ethereums projekt har en enorm støtte fra kryptosamfundet. Analytikere mener, at lanceringen af Ethereum 2.0 vil forbedre økosystemet markant. Baseret på dette forventes mønten at vokse yderligere i 2021.
Nogle eksperter har udtalt, at mønten kan nå $5.000 ved udgangen af 2021, hvis den opadgående tendens fortsætter. Endnu dristigere forudsigelser involverer, at Ethereum rammer $20.000 ved udgangen af 2022.
Ikke desto mindre, på trods af de positive udsigter til prisens fremtid, er kryptomarkedet meget volatilt, og ingen kan nøjagtigt forudsige Ethereums bevægelse.
Opsummering
I løbet af de seks år på kryptomarkedet er Ethereum blevet den næstvigtigste og dyreste mønt. Dens smarte kontraktteknologi giver udviklere mulighed for at lancere deres egne kryptoprojekter ved hjælp af Ethereum blockchain.
Netværket er i øjeblikket ved at opgradere til Ethereum 2.0, hvilket vil gøre det billigere og mere effektivt.
Mens ETH’s pris kan fortsætte med at vokse, kan det omvendte også ske. Kryptovalutaer er en relativt ny aktivklasse, og ingen ved med sikkerhed, hvad der vil ske i det lange løb.
Relaterede: