Här är vad Apple har i butik för 2020 (och därefter)

När man betänker att för tio år sedan var iPhone 3GS toppen av Apples smartphone-teknik, är det lätt att se hur det senaste decenniet i stort sett har sett utvecklingen av iPhone som Apples kärnverksamhet, men med smartphones som utan tvekan nått sin zenit, den större frågan är vad kommer Apple att göra härnäst?

Även om Apple släppte sin ursprungliga iPhone redan 2007, var det på många sätt inte förrän iPhone 4 som den “moderna” iPhone-eran började. Detta var Apples första design av glas och aluminium för en iPhone – lätt den elegantaste iPhone som Apple hade lagt ut hittills, och utan tvekan fortfarande en av företagets bästa iPhone-designer någonsin, åtminstone ur en estetisk synvinkel. IPhone 4 förebådade också tillkomsten av FaceTime och framåtvända kameror, tillsammans med sin första uppdatering av mobiloperativsystem som faktiskt började öppna dörrarna till mer kraftfulla funktioner som multitasking.

Medan det senaste decenniet också såg debuten av iPad, och med den tillväxten (och nedgången) av marknaden för alla andra surfplattor, översköljdes detta fortfarande av iPhone, som blev den drivande kraften bakom nästan alla Apples affärsinsatser, till den grad att vissa segment, i synnerhet Mac-verksamheten, faktiskt började lida av försummelse.

Detta betyder dock inte att Apple inte tittade på framtiden på andra områden. Faktum är att en av nyckelfaktorerna bakom iPhones framgång har varit Apples förmåga att planera år framåt, ta en långsam och mätt inställning till sin smartphone, och därigenom vanligtvis (men inte alltid) undvika den typ av design- och tekniska felsteg som ofta plågades. dess konkurrenter. Naturligtvis visste Apple att iPhone inte alltid kunde vara huvudkomponenten i dess affärsstrategi, och så långt tillbaka som för fem eller sex år sedan hördes det att Apple arbetade med en hel rad andra hemliga initiativ, från att skapa sina egen tv-apparat till en anonym självkörande bil till sina ambitioner att producera sina egna filmer och tv-program.

Medan några av dessa redan har kommit till stånd – Apple TV+ lanserades äntligen i slutet av förra året – har andra som en Apple-TV tyst dött på ritbordet. Många av dessa projekt var dock långvariga från början och så Apple driver dem fortfarande. När 2019 närmade sig sitt slut kom några av Apples planer på dessa områden mer i fokus, och om Apple lyckas med ens några av dessa initiativ kan vi se fram emot ett mycket spännande decennium för Apple som också kommer att vara helt annorlunda än senaste tio åren.

5G-teknik

Vid det här laget råder det ingen tvekan om att nästa års “iPhone 12” kommer att stödja 5G, och även om tekniken redan är här och sakta rullas ut över hela USA, finns det goda skäl till varför Apple inte har haft bråttom att hoppa på 5G-tåget .

Istället för att sörjas med första generationens chips som slukade batterikraft och krävde enorma antenner, kommer Apple istället att kunna dra fördel av Qualcomms mycket bättre andra-get 5G-chip, som erbjuder den snabbaste 5G-prestanda som finns tillgänglig just nu, stöd för båda de dominerande standarderna och mycket lägre strömförbrukning. Den kommer också att kunna få mycket mer tillförlitlig signalkvalitet med mer kompakta antennuppsättningar.

Men trots att det är nödvändigt vapenvila med Qualcomm, är det ganska tydligt att Apple inte planerar att förlita sig på tredjeparts 5G-modemchips längre än det måste. Trovärdiga rapporter för ett år sedan indikerade att Apple utökade sin egen chiptillverkningsdivision, och efter att Intel gav upp på 5G kunde Apple förvärva hela Intel 5G-divisionen för en låt, vilket avsevärt borde påskynda dess ansträngningar att producera sin egen 5G chip. Medan tidigare rapporter antydde att det kan dröja till 2025 innan Apple kunde ha ett eget 5G-chip redo, efter förvärvet av Intel, reviderade vissa analytiker den tidslinjen för att antyda att ett Apples förstaparts 5G-modemchip skulle kunna dyka upp 2022.

Oavsett den specifika tidsramen är det dock ganska givet att vi kommer att se Apple flytta till sitt eget 5G-chip innan decenniet är ute, men under tiden har det fortfarande ett sexårigt avtal med Qualcomm att falla tillbaka på medan det håller på att reda ut det. Detta kommer inte bara att hjälpa den att hålla framtida generationer av iPhones igång med den bästa tillgängliga 5G-prestanda, utan lämnar dörren öppen för 5G att hitta sin väg till andra Apple-enheter.

Du ser, när 5G-nätverk ökar till den typ av toppprestanda som tekniken tillåter, har den potential att ersätta lokala Wi-Fi-nätverk i offentliga utrymmen som kaféer och flygplatser, och till och med i slutändan i människors hem. Den maximala teoretiska genomströmningen av 5G överstiger redan vad de flesta bredbandsanslutningar i hemmet kan, så det är definitivt vägen framåt.

Så det är inte en stor sträcka att tänka på att inte bara Apple arbetar på 5G iPads redan, utan sannolikt till och med en 5G MacBook, och även om vi inte har hört mycket ännu, skulle det inte förvåna oss att se en 5G Apple TV anlända någon dag också, vilket ger direkt tillgång till Apple TV+ och andra streamingtjänster utan att behöva oroa dig för hemmets Wi-Fi eller routrar.

Augmented Reality

Apple började sin satsning på förstärkt verklighet (AR) för två år sedan när de släppte ARKit i iOS 11, vilket gör det möjligt för utvecklare att använda kameran, accelerometern och gyroskopet i moderna iPhones för att tillhandahålla en mängd olika verkliga “genom objektivet” ” upplevelser. Applikationerna sträckte sig från att placera spelföremål på ditt vardagsrumsbord till att använda appar från företag som Ikea för att se hur möbler skulle se ut i vissa utrymmen.

Medan Apple fortsatte att förbättra AR-tekniken och ARKit i sina iPhones och iOS-operativsystem, är det tydligt från vad de gjorde, såväl som kommentarer från Apples vd Tim Cook, att företaget hade större ambitioner i åtanke och egentligen bara höll på att dopp fot i AR med vad den gjorde på iPhone. Det blev snabbt uppenbart att åtminstone en av dessa större ambitioner var en huvudburen augmented reality-enhet.

Ryktena om en sådan enhet varierade under åren, med vissa föreslog ett Oculus Rift-stil AR/VR-kombinationsheadset som kan vara mer av en spelenhet, medan andra tittade mer på en uppsättning “AR-glasögon” som skulle likna Googles sjuka ödesmättad Glasprojekt. Några av de tidigaste ryktena föreslog att det skulle köra ett anpassat “rOS” operativsystem och lanseras 2019, även om dessa snart visade sig vara lite optimistiska (och naturligtvis vet vi nu att det är fallet), och under tiden fortsatte Apple att patentera ny teknik, prata med leverantörer och skaffa nya talanger, allt uppenbarligen relaterat till ett headsetprojekt med förstärkt verklighet.

Efter över två år av vaga, och ibland motstridiga rykten, hamnade Apples planer plötsligt i mycket skarpare fokus i november förra året, när en läcka från ett sällsynt internt “all-hands”-möte på Apple beskrev projektet från Apples egna chefers mun, och avslöjade. att Apple faktiskt redan hade planer på gång för båda enheterna: ett augmented-reality-headset 2022 som skulle följas av ett “snyggare” par AR-glasögon 2023.

Det betyder att om det står på rätt spår kommer vi att få se Apples första huvudburna AR-produkt inom tre år, som kommer att likna Oculus Quest men med en smalare och snyggare design som förhoppningsvis ska påminna om skidglasögon. Headsetet kommer att slå samman både AR- och VR-funktioner, och det verkar vara lämpligt för spel och andra AR-applikationer som smälter in objekt från den verkliga världen, men det kommer sannolikt inte att vara något som de flesta användare kommer att vilja slita ut varje dag på. gatan.

Året därpå, 2023, kommer Apple att släppa ett mindre par glasögon som kommer att se ut som “dyra solglasögon” med tjockare bågar för batteriet och andra kretsar, och som kan ha linser som mörknar när de används för att hjälpa observatörer utifrån att bäraren är uppmärksam på vad glasögonen visar.

Vad som är ännu mer intressant är att teamet inom Apple som arbetar med dessa föreställer sig dem som nästa stora steg i mobil datoranvändning, och föreslår att de om “ungefär ett decennium” skulle kunna ersätta iPhone nästan helt.

Apple-bilen

Apples sämst bevarade hemlighet under det senaste decenniet är förmodligen Apple Car, och vid det här laget vet vi alla att åtminstone något kommer inom de närmaste tio åren, och om inte Apple stöter på fler vägspärrar är det nästan säkert att det är en riktig elbil snarare än bara ett autonomt fordonssystem.

Apples bilambitioner började för över fem år sedan, och även om företaget verkar ha startat med full avsikt att utveckla en revolutionerande ny bil – såg Apples chefsdesigner Jony Ive till och med en utan ratt – efter att den kämpat för att bryta sig in i mainstream bilindustrin antydde många rapporter att den hade gett upp och beslutat att fokusera på att helt enkelt producera systemen och mjukvaran istället.

Om Apples intresse för att skapa ett verkligt fordon överhuvudtaget avtagit, verkar det definitivt ha återkommit med en hämnd under det senaste året eller så, med varje indikation på att det det bygger är en bil, och inte bara ett datorsystem. Företaget har patenterat teknologi specifikt relaterad till fysiska bilkomponenter, och anställt seniora ingenjörer och designers från Googles Waymo och Tesla, varav en specifikt arbetar med elektriska drivlinor, och till och med en lyxbilsdesigner som tidigare arbetat för biltillverkare som Aston Martin, Bentley, och Jaguar.

Eftersom det här alla är människor som inte har någon anledning att vara på Apple om det inte faktiskt gör en fysisk bil, är det säkert att säga att Apple jobbar hårt med att få sitt eget fordon på vägen, och pålitliga analytiker förutspår att vi skulle kunna se Apple Bil någon gång mellan 2023 och 2025. Det finns fortfarande en hel del detaljer vi inte känner till, naturligtvis, men det är ett säkert kort att säga att detta kommer att bli ett av Apples största och mest ambitiösa projekt för det nya decenniet.

Satelliter

Apple åtar sig sällan “moonshot”-projekt som andra företag gör, och även om man skulle kunna hävda att en elbil är ett ganska stort språng för ett företag som traditionellt har tillverkat datorer och smartphones, är det också fortfarande något som har gjorts många gånger tidigare av andra företag, och även om vi är säkra på att Apple kommer att göra något annorlunda, har Tesla redan brutit åtminstone en liknande mark här.

Å andra sidan kan tanken att Apple faktiskt planerar att lansera sin egen satellitkonstellation mycket väl vara det största åtagandet som företaget någonsin har övervägt. Även om det fortfarande är oklart exakt vad Apple planerar att göra, är en sak som är säker att de har ätit upp några ganska förstklassiga talanger inom området för satellitteknik, fokuserade på kommunikationssystem som kan ge täckning för alla iPhone på planeten och utöka Apples kart- och navigeringsteknik.

Även om Apple kanske inte planerar att skjuta upp sina egna satelliter – det kan trots allt bara samarbeta med en stor satellittillverkare – så är det ett av få företag som har resurserna att klara av detta på egen hand, och Apple har en långvarig förkärlek för att försöka att kontrollera alla viktiga delar av vilken lösning den utvecklar, så det skulle inte förvåna oss om dess långsiktiga planer är att så småningom bygga upp ett helt satellitnätverk som skulle täcka jorden med lågbandsdatatäckning för grundläggande iPhone-anslutning, som att kunna ta emot sms och samtal var som helst, och spåra borttappade föremål med sina kommande AirTags.

För att vara tydlig, kommer detta inte att ersätta mobilnätsteknik när som helst snart – satellitvetenskapens och satellitteknikens natur just nu gör det inte praktiskt att upprätthålla högbandbreddsanslutning, särskilt i skala – men Apple är också ett företag som gillar att blicka framåt mot framtiden, och att börja nu med lösningar med låg bandbredd för grundläggande anslutning skulle låta den få foten ut i rymden, så att säga, och utöka tekniken därifrån.

Om något företag har resurserna, visionen och envisheten för att göra detta är det Apple, och även om det låter som en sci-fi “flygande bil” dröm, är det inte helt uteslutet att vi alla 2030 skulle kunna vara uppkopplade via satelliter i våra Apple-bilar och bär Apple-glasögon istället för att bära iPhones.

[The information provided in this article has NOT been confirmed by Apple and may be speculation. Provided details may not be factual. Take all rumors, tech or otherwise, with a grain of salt.]

Relaterade Artiklar

Back to top button