Følgende artikel hjælper dig med: Forskere bruger VR til at studere, hvordan chimpanser jager frugt

I går, a Newsweek overskriften fremsatte en ildevarslende påstand om et af Web3s yndlingsdyr: “Chimpanser slår esjægere i Virtual Reality Video Game Study.” Der er ingen grund til at søge ly – dette er ikke et scenarie for en prequel til Abernes Planet – det handler om et nyligt videnskabeligt studie, der undersøger, hvordan chimpanser lærer at finde føde mellem IRL og virtual reality. Det viser sig, at de klarer sig usædvanligt godt.
Dr. Matthias Allritz og Dr. Josep Call fra School of Psychology and Neuroscience ved University of St. Andrews sluttede sig til Dr. Francine Dolins ved University of Michigan-Dearborn i ledende “den første empiriske undersøgelse af, hvordan chimpanser navigerer i et åbent felt , naturalistisk, virtuelt miljø og demonstrerer, at chimpansemanøvrer i den virtuelle verden deler flere nøglefunktioner med navigation i det virkelige liv,” ifølge en udmelding fra St. Andrews. Templeton World Charity Foundation støttede deres forskning.
Frivillige primatdeltagere i det månedlange eksperiment inkluderede tre voksne han- og tre voksne hunchimpanser fra Wolfgang Köhler Primate Research Center i Leipzig Zoo, Tyskland. Alle seks chimpanser “havde tidligere erfaring med at bruge berøringsskærme, og fem af dem havde begrænset erfaring med 3D-videospil.”
Sammen gik de ind i en ny brugerdefineret VR-applikation kaldet APExplorer3D – designet netop til denne undersøgelse – for at søge efter digital frugt blandt det virtuelle førstepersonsmiljø med græsklædte bakker, træer, klipper gengivet i “en tredimensionel tegneseriestil.”
Som måneden gik, gav forskerholdet chimpanserne mere og mere vanskelige missioner. De bestod med glans, “udviser adskillige kognitive processer og adfærdsmæssige signaturer i det virtuelle miljø, der er blevet forudsagt at guide navigation i naturen, såsom at lære at genkende og søge efter særskilte vartegn og at optimere ruteeffektiviteten,” forklarede universitetets erklæring. . Chimpanserne lærte at genkende vartegn og genfinde dem fra forskellige startsteder.
“Chimpanserne i vores undersøgelse lærte den grundlæggende spilmekanik hurtigt og udviste snart lærings- og beslutningsmønstre, der lignede den virkelige navigation,” sagde Dr. Call. ”De lærte at genkende bestemte objekter som vartegn og at orientere og søge efter disse, når de ikke kunne se dem. Og de tilpassede sig fleksibelt, da fødevaretilgængeligheden blev mindre forudsigelig – selvom nogle af dem klart var hurtigere end andre.”
“Ud over den klare målorientering i chimpansernes rumlige læring, var en ting, der skilte sig ud for os, den bemærkelsesværdige hastighed, hvormed chimpanserne lærte at kontrollere den virtuelle agent og at fuldføre de rumlige opgaver,” sagde Dr. Allitz. “Det krævede mindre træning, end jeg oprindeligt troede, det ville, og bestemt mindre end mange af de mere traditionelle touchscreen-opgaver designet til dyr.”
“Chimpanser er de nærmeste levende slægtninge til mennesker, så at forstå, hvordan de træffer rejsebeslutninger, og hvordan de genkender, husker og ræsonnerer om rejseruter hjælper os ikke kun med at forstå dem bedre,” fortsatte han. “det er også afgørende for at forstå udviklingen af navigationsevner i vores egen art.”
Deres undersøgelse beviser VR’s anvendelighed på uventede områder som evolutionær biologi, og adresserer “langvarige spørgsmål i studiet af primater rumlige og andre former for kognition.”

“På grund af pladsbegrænsningerne i zoologiske haver er det notorisk svært at studere den rumlige erkendelse af ikke-menneskelige primater eksperimentelt,” sagde Dr. Allritz. Samtidig tager det at studere dyr i naturen tid at etablere tillid, sammen med en høj tærskel for usikkerhed.
Dr. Dolins tilføjede: “Virtuel virkelighed giver større kontrol over, hvilke vartegn, der præsenteres, og hvor de er i forhold til de virtuelle fourageringssteder, for eksempel et frugttræ.”
“Fra et velfærdsperspektiv kan chimpanserne også drage fordel af den kognitive berigelse, som spil i virtuelle omgivelser kan give, givet deres kreative problemløsning og innovative evner,” fortsatte erklæringen – selvom denne form for snak fremmaner. Platons allegori om hulen.
Holdet på St. Andrews vil udgive APExplorer 3D-appen på Open Science Framework, som vil give “andre forskere mulighed for direkte at replikere disse metoder og tilpasse dem til relaterede forskningsspørgsmål.”
Indtil den næste batch af resultater – og overhypede overskrifter – kommer ud, kan du tjekke selve undersøgelsen med titlen “Chimpanser (Pan troglodytes) navigerer for at finde skjulte frugter i et virtuelt miljø,” som gik i luften i sidste uge i det akademiske tidsskrift Videnskabens fremskridt.
Læs relaterede indlæg: