Det kan komma två iPhone 9-modeller i vår

Apple förväntas allmänt släppa sin efterträdare den mycket älskade iPhone SE i år – en billigare ingångs-iPhone som skulle erbjuda prestandaspecifikationer jämförbara med den nuvarande iPhone-serien – men om en ny rapport är sann kan detta komma i form av inte en, utan faktiskt nya modeller.

Det har länge funnits en uppdämd efterfrågan på att Apple ska uppdatera iPhone SE; trots populariteten hos moderna 5,8-tums och 6,5-tums iPhones, älskade många konsumenter fortfarande den mindre och mer ficka formfaktorn från fyra-tums iPhone 5-eran, och det var svårt att argumentera med prislappen på 399 $ vid en tidpunkt då alla av Apples nuvarande iPhones kostar nästan dubbelt så mycket – och mer.

Medan vissa gav upp hoppet om att någonsin se en ny iPhone SE, antydde nya rykten förra året att Apple inte hade övergett grundkonceptet för iPhone SE, men det skulle inte närma sig det på det sätt som vissa hade hoppats.

För åtminstone vissa iPhone SE-fans var saken att älska med enheten dess mindre storlek, men när det kom till kritan var det inte bara vad iPhone SE handlade om. Snarare var Apples verkliga strategi redan 2016 att ta den 2,5 år gamla iPhone 5S, sätta in en snabbare CPU och sedan återsläppa den som en ny “Special Edition”-modell. Det faktum att det råkade vara en mindre iPhone var troligen bara en lycklig bieffekt av denna strategi, även om det var en som fungerade för Apple i en tid då iPhones med större skärmar fortfarande var en ganska ny sak och många fans ville stanna med en äldre och mer välbekant (och fickanpassad) design.

Enligt alla rapporter följer Apple samma strategi med sin nya “iPhone SE” efterföljare, med de flesta rykten som tyder på att det helt enkelt kommer att ta den 2,5 år gamla iPhone 8 – som Apple fortfarande säljer – och uppgradera den till en A13-processor för att ge den samma råa hästkrafter som en iPhone 11. På alla andra sätt förutspås den dock se identisk ut med en iPhone 8, och det kommer sannolikt att bli få andra förändringar, med det mest anmärkningsvärda är att det är nästan säkert att ta bort 3D Touch — en funktion som mycket uppenbart skulle vara på sin plats nu när den inte längre är tillgänglig i någon av de nyare iPhone-modellerna som Apple för närvarande säljer.

iPhone 9

Medan många av ryktena kallade den “iPhone SE 2” i brist på ett bättre namn, avslöjade en rapport i början av förra månaden att Apple faktiskt kan kalla den “iPhone 9” – ett drag som faktiskt är vettigt med tanke på att det skulle vara en direkt efterföljare till iPhone 8, och att Apple i övrigt hoppade över siffran nio i sin brådska att särskilja iPhone X från allt som kom innan.

Naturligtvis är Apple inte skyldigt att fylla den numreringsluckan – det fanns aldrig en “iPhone 2” till exempel – men av alla de saker som Apple kunde kalla det verkar “iPhone 9” vara mest vettigt. “iPhone SE 2” är inte bara besvärligt, utan förknippade det med den ursprungliga iPhone SE på ett sätt som bara inte passar, och även om vi hörde rykten förra året om att Apple arbetade på något som kallas en “iPhone XE”, är det rättvist att säga att Apple kommer att reservera “X”-serien för de iPhones som har åtminstone en helskärmsskärm, om inte också Face ID. Som sagt, det finns inte heller något som hindrar Apple från att gå i en helt ny riktning med namnet heller – till och med “iPhone SE” kom ur det blå, även om det uppenbarligen stod för “Special Edition” på den tiden.

En iPhone 9 Plus?

Nu har en tveksam rapport från DigiTimes lagt till fler spekulationer om att Apple kan arbeta med olika modeller av sin “iPhone 9”. Även om det finns en viss logik i detta – om iPhone 9 direkt ersätter iPhone 8, kan det säkert finnas en “iPhone 9 Plus”-modell att gå vid sidan av den också – DigiTimes förlitar sig på rapporter från leveranskedjan som helt enkelt har sagt att Apple beställer olika LCD-skärmar. Detta kan vara för två olika enheter, eller så kan det vara att Apple helt enkelt köper skärmarna från olika leverantörer.

Ändå, även om bevisen för ett sådant drag är skissartade, är det vettigt. Apple fortsätter att sälja både iPhone 8 och iPhone 8 Plus just nu, och det är naturligt att en eller båda av dessa kommer att upphöra när “iPhone 9” kommer. Om bara en enda 4,7-tumsmodell landar, så står Apple kvar med valet att ta bort iPhone 8 Plus helt och hållet, och lämnar ingen modell i full storlek med den traditionella hemknappsdesignen och lägre prislapp – med tanke på att iPhone 8 Plus är mer besläktad med iPhone 11 Pro Max i storlek – eller säljer den på ett obekvämt sätt i den nedre delen av skalan.

Vi har redan sett rapporter från den pålitliga analytikern Ming-Chi Kuo som förutspår fem nya iPhones under 2020, och vissa analytiker har till och med sagt att det kan finnas sex, så det finns definitivt utrymme i sortimentet för detta. Kuo hade dock fastställt 2021 för året att en “iPhone SE 2 Plus” skulle kunna komma, men han förutspår också att detta är en mer “X”-stil iPhone (kanske “iPhone XE”) som skulle ha en helskärm design utan hemknapp men inget Face ID. Den här nya modellen skulle istället förlita sig på en Touch ID-sensor på skärmen, som Apple förmodligen kommer att kunna inkludera till en mycket lägre kostnad än TrueDepth-kameran som krävs för Face ID.

Som vanligt är det mycket möjligt att Apple arbetar på flera prototyper och har några idéer som kanske aldrig ser dagens ljus, men det är fortfarande en öppen fråga vad Apple ska göra med iPhone 8 Plus som det fortfarande säljer, eftersom På vissa sätt är 6,1-tums iPhone XR och iPhone 11 faktiskt ett litet steg ned i skärmstorlek. Det är också svårt att ignorera det faktum att en A13-processor kommer att lägga till massor av utrymme för Apple för att driva mer avancerade fotograferingsfunktioner som Deep Fusion och Night Mode som definitivt skulle kunna göra åtminstone en del användning av det dubbla linssystemet som redan finns i iPhone 8 Plus-designen.

Hur som helst, även om den nya efterföljaren till iPhone SE inte kommer att tilltala dem som kanske fortfarande letar efter en mindre iPhone – även om vi misstänker att många av dessa människor har gått vidare nu ändå – kommer den fortfarande att erbjuda Apple en sätt att nå en annan grupp kunder: de som fortfarande inte är redo att anamma Face ID och föredrar en hemknapp och Touch ID-sensor. Så på många sätt kommer “iPhone 9” faktiskt att ta itu med samma kärnproblem som Apple hade när det släppte den ursprungliga iPhone SE – behovet av att tillhandahålla en iPhone med aktuella specifikationer till de användare som känner sig mer bekväma med en etablerad och traditionell design.

[The information provided in this article has NOT been confirmed by Apple and may be speculation. Provided details may not be factual. Take all rumors, tech or otherwise, with a grain of salt.]

Relaterade Artiklar

Back to top button