Den lettiske kunstner Shvembldr tjener millioner i NFT-salg, står nu over for anklager om hvidvaskning af penge

Følgende artikel hjælper dig med: Den lettiske kunstner Shvembldr tjener millioner i NFT-salg, står nu over for anklager om hvidvaskning af penge

Digital kunst NFT-billedeBillede af Gerd Altmann fra Pixabay

Den lettiske kunstner Ilya Borisov, også kendt som Shvembldr, tjente millioner på sit NFT-salg – for senere at indse, at Letlands regering beslaglagde hele hans overskud og kunne låse ham i fængsel i 12 år.

Borisov er en frontend-udvikler og en generativ kunstner, der begyndte at skabe NFT’er i 2021. Han tjente over €8 millioner ($8,1 millioner USD pr. 25. juli 2022) i salg og fangede derefter de lettiske myndigheders opmærksomhed, da han overførte store beløb penge ind på hans bankkonto.

En registreret freelancer skrev kunstneren, at han betalte over €3 millioner i samlet skat efter at have oprettet 3.557 NFT’er og tjent 4.253 ETH i 2021.

Nu er han sigtet for “påstået hvidvaskning af penge gennem en omfattende ulovlig ordning.” Som et resultat bliver hans penge frosset, aktiver beslaglagt, konti blokeret og andre kilder rapporteret at han kan risikere op til 12 års fængsel.

Hvis du tjener millioner uden bevis for sporbarhed, tager politiet al din fortjeneste og efterlader dig med ingenting. Skal du så være skyldig, indtil det er bevist, at du er uskyldig eller omvendt?

Dette er et forsøg på at gøre enhver, der er forbundet med at sælge kunst som NFT’er, til en frafalden og en kriminel. Hadet er baseret på inkompetence og uvidenhed. Den eneste måde at bekæmpe dette på er at sprede ordet. Jeg regner med din støtte i denne sag.

— Shvembldr (@shvembldr) 18. juli 2022

Fortjeneste fra NFT’er og kryptovaluta er ikke velkommen i Letland

Ifølge en Twitter stolpekrævede embedsmændene, at Borisov skulle bringe alle samlere, der købte hans kunst, og bevise, hvor de fik midlerne til at købe NFT’erne.

Borisov delte historien på sin hjemmeside Kunst er kriminalitet, og skriver: “Jeg har ikke brudt en eneste lov, idet jeg har handlet gennemsigtigt og ærligt. Jeg skjulte ikke min indkomst og betalte alle de nødvendige skatter. For dette blev jeg behandlet værre end en kriminel og frataget muligheden for at forsvare mig selv. Tilsyneladende er det en forbrydelse at være kunstner i Letland.”

Borisov sagde også, at det lettiske politi brød loven ved at skjule ulovligt skrevne afgørelser i et par måneder.

“Vi indgav en protest til retten mod beslutningen om at beslaglægge mine konti dateret den 3. juli 2022. Protesten var ledsaget af alle tilgængelige dokumenter fra sagen og filer med alle mine transaktioner og mine aktiviteter som kunstner,” skrev Borisov.

Grundlæggeren og administrerende direktør for blockchain-projektet Farcana, Ilman Shazhaev, fortalte Metaverse Post, at Borisovs straf er uretfærdig: “Den igangværende beslaglæggelse af Ilya ‘Shvembldr’ Borisovs aktiver er endnu en måde at vise, at menneskerettighederne ikke er universelle endnu, og endnu mere er beskyttelsen af ​​interessenter i det digitale valuta-økosystem i uchartret territorium. Konfiskationen af ​​Ilyas aktiver af de lettiske myndigheder som tilbage af domstolene har fået tungen til at logre baseret på antagelsen om upassende hvidvaskning af penge.”

Teknologen tilføjede, at da Ilya er en NFT-kunstner, blev hovedparten af ​​hans rigdom optjent gennem salg af generativ kunst på OpenSea, hvor transaktionsregistreringerne let kunne verificeres.

“At de lettiske vagthunde tier om beviserne, der understøtter fængslingen af ​​hans midler, er et tegn på, at blockchain-innovationer generelt ikke er et velkomment teknologisk fremskridt på lettiske kyster. Selvom det ikke er rigtigt at tage stilling med sagen stadig i gang, kan den nuværende tilsyneladende forfølgelse af IIya tvinge andre potentielle kunstnere eller blockchain-innovatorer væk fra at styre uden om den lettiske stat,” sagde Shazhaev.

Shvembldr ikke gennemsigtig?

Shvembldr kan være et mishandlet offer for bureaukrati. Dog er han måske ikke en fuldstændig uskyldig kunstner, der ikke gjorde noget forkert. Boring Sleuth hævder, at kunstneren var vært for svigagtige auktioner på sin hjemmeside og vendte sine NFT’er for at skabe højere værdi. Derudover købte eller byde han på sine egne NFT’er fra andre tegnebøger for at falske volumen og efterspørgsel. Selvom mange måske betragter dette som en marketingstrategi, kalder nogle det bedrageri eller vaskehandel. Vaske handel er “en ulovlig form for handel, hvor en mægler og en erhvervsdrivende samarbejder om at skabe profit ved at tilføre vildledende information til markedet.”

Twitter-brugeren forsøgte også at udsætte en anden side af Borisov, der siger, at kunstneren brugte en Opensea-konto ved navn Blot, 0x53313a, som en brænderpung. For eksempel vendte han sin NFT fra 0,15 ETH til 6 ETH. Kedelige Sleuth sagde også, at han efterlignede en kvinde NFT-samler og havde bånd til en påstået svindler ved navn Vince van Dough.

Andre mistanker vedrører hans popularitet som kunstner. Selvom han er talentfuld og mange mennesker kan lide hans kunst, har Borisov kun over 18.400 følgere på Twitter og over 3.000 på Instagram. Giver det mening, at en ikke-berømt kunstner var i stand til at tjene 8 millioner dollars på mindre end et år?

Du misforstår mig ikke, jeg håber virkelig, at det er en slags fejl, der gør ham til en kriminel… men jeg er nysgerrig efter, hvorfor nogen ville betale dette beløb for denne NFT pic.twitter.com/6IDS1XmCCS

— yzxzy.eth (@yzxzy_eth) 18. juli 2022

Beskyldningerne er dog muligvis ikke korrekte. Selvom Shvembldr ikke “spillede pænt” i NFT-feltet og trak nogle tricks for at sælge sin kunst til højere priser, er forbrydelsen ikke så veldefineret. Der er ingen beviser for, at han udførte et tæppetræk, og han stjal heller ikke fra nogen investorer, begge almindelige hændelser i Web3-rummet.

Forsøgte kunstneren at slippe af sted med hvidvask ved at anmelde penge og betale skat? Eller ønskede han kun at udbetale sin fortjeneste og være retfærdig, men blev i stedet straffet? Sidstnævnte giver i øjeblikket mere mening. Alligevel ved vi intet ud over, hvad Borisov har præsenteret, og hvad andre NFT-entusiaster har mistanke om.

Som i mange tilfælde i det decentraliserede NFT- og kryptorum, kan vi kun spekulere i, hvad der er en egentlig forbrydelse, og hvad der ikke er. Men hvis regeringen er korrupt og ikke tillader kunstnere at tjene deres egne penge frit, er Shvembldrs sag et eksempel på en af ​​de ændringer, der skal foretages i lande som Letland.

Læs relaterede indlæg:

🔥 Anbefalede:  Sudha Murthys succeshistorie: Karriere, tidligt liv, personligt liv, bøger og priser