Følgende artikel hjælper dig med: Brug af Google Analytics til at spore dit WordPress-websteds ydeevne
Brug af Google Analytics kan være en yderst effektiv måde at spore dit WordPress-websteds ydeevne. Denne løsning kan hjælpe dig med at forstå, hvem dine besøgende er, hvad de laver på dit websted, og hvad du skal forbedre for at gøre dit websted mere vellykket. Men hvis du har kastet et blik på Google Analytics og ikke fundet det særligt selvforklarende eller umiddelbart brugbart, så er du ikke alene!
I denne guide ser vi på de vigtigste aspekter af Google Analytics for at hjælpe dig med at få mest muligt ud af dette gratis værktøj. Vi dækker, hvordan du integrerer Google Analytics med din WordPress hjemmeside og får den op at køre. Vi diskuterer de vigtigste rapporter at overvåge, og hvad du kan lære af dem. Og vi ser på, hvordan du opsætter konverteringsmål for din hjemmeside, og sporer resultaterne.
Hvad er Google Analytics, og hvad gør det?
Google Analytics er en platform, der kan spore brugerdata fra din WordPress hjemmeside og kompilere dem til nyttige rapporter. De rapporter, Google Analytics opretter, kan hjælpe dig med at evaluere, hvordan dine besøgende interagerer med dit websted og overvåge dit websteds ydeevne.
Meget af de data, der registreres af Google Analytics, fokuserer på dit publikums handlinger og den rejse, de tager, mens de er på dit websted. Dette giver dig mulighed for at lære, hvem dine besøgende er, hvad de reagerer godt på, og hvordan de interagerer med dit websted.
Effektiv brug af Google Analytics vil også give dig et godt indblik i, hvilken indflydelse dit indhold, design, layout og andre aspekter af din hjemmeside har. Du kan derefter skræddersy dit websted i overensstemmelse hermed, foretage forbedringer og spore resultaterne for at optimere dit websted og hjælpe det med at konvertere i forhold til dets mål.
Så nu ved vi lidt om Google Analytics, og hvad det gør. Lad os derefter se på, hvordan du opsætter Google Analytics og integrerer det med dit WordPress-websted…
Opsætning af Google Analytics på dit WordPress-websted
Det første trin i processen er at oprette en konto med Google Analytics. Hvis du allerede har en Gmail-konto, kan du logge ind med den. Ellers skal du følge deres tilmeldingsprocedure. Dette er en hurtig og nem proces og involverer blot bekræftelse af din konto via sms eller e-mail.
Når du har konfigureret din Google Analytics-konto, skal du i dashboardet vælge ‘Admin > Konto’. Klik her på ‘Opret ny konto’. Udfyld oplysningerne på dit websted, og klik derefter på ‘Få sporings-id’.
Din nye Google Analytics-konto er nu konfigureret. Skift nu over til dit WordPress-dashboard for at integrere de to platforme.
Integrering af dit WordPress-websted med Google Analytics
Den anbefalede måde at forbinde dit websted med Google Analytics på er at tilføje en kodelinje til hver side på dit websted. Medmindre du er en sikker koder, kan dette dog være en skræmmende opgave. Heldigvis er der et WordPress-plugin, der kan tage sig af dette for dig.
Google Analytics til WordPress af Monster Insights er et gratis plugin, der hurtigt og nemt kan integrere din hjemmeside med Google Analytics. Oprindeligt skabt af Yoast, plugin blev erhvervet af Syed Balkhi i 2016 og omdøbt. En pro-version af Monster Insights er også tilgængelig og nødvendig, hvis du vil spore avancerede analyser på dit websted. For eksempel, hvis du ønsker salgssporing til din WooCommerce-butik, eller hvis du ønsker at spore dine Google Adsense-bannerannoncer, skal du opgradere til en premium Monster Insights-plan.
Installation af Monster Insights Plugin
I dit WordPress-dashboard skal du fra menuen vælge ‘Plugins > Tilføj nyt’.
Skriv ‘Google Analytics til WordPress af Monster Insights’ i søgefeltet. Når plugin’et vises, skal du klikke på ‘Installer nu > Aktiver’.
Monster ‘Insights’ vil nu være blevet tilføjet til din WordPress-dashboard-menu.
Vælg ‘Indsigt > Indstillinger’ og klik på den store blå knap ‘Godkend med din Google-konto’.
Der vises nu en popup, der hjælper dig med at godkende og forbinde dine konti. Her skal du tilføje din Google-kode. Vælg ‘Klik for at få Google-kode’.
Log ind på Google Analytics og kopier og indsæt den angivne kode i pop op-vinduet på dit WordPress-dashboard.
Vælg din profil, som du vil spore (som er din hjemmeside), og så klarer Google Analytics resten!
Dit WordPress-websted og din Google Analytics-konto er nu integreret, og dit websteds data begynder at blive sporet.
En oversigt over Google Analytics-rapporter
Når du har opsat Monster Insights på din WordPress hjemmeside, vil Google Analytics være i stand til at registrere og analysere dine data. Det vil derefter blive præsenteret i forståelige diagrammer og tabeller.
Google Analytics rapporterer om adskillige aspekter af dit websted og dets publikum. Disse rapporter kan tilgås via menuen i venstre side af dit Google Analytics-dashboard. Rapporter er grupperet i fem sektioner…
- Realtid
- Publikum
- Erhvervelse
- Opførsel
- Konverteringer
Hvert af disse afsnit viser en ‘Oversigt’-side, der opsummerer nøgleresultaterne i letforståelige displays. Så lad os tage et hurtigt kig på, hvilke oplysninger hver af disse rapporttyper indeholder…
Realtidsrapporter
Realtidsrapporter giver dig et levende indblik i, hvad dit publikum laver på dit websted. Overvåg adfærd på stedet, se, hvilke sider folk læser, hvor de kommer fra, og om de konverterer i forhold til dine webstedsmål. Denne funktion kan være meget nyttig, da den gør dig opmærksom på eventuelle problemer, når de ankommer. Du kan derefter øjeblikkeligt foretage ændringer på dit websted for at forbedre brugeroplevelsen.
Publikumsrapporter
Målgrupperapporter giver dig mulighed for at lære mere om dine besøgende på webstedet. Lær, hvor de kommer fra, deres alder og køn, deres hobbyer og interesser og meget mere. Du kan også se, hvilken type enhed de fik adgang til dit websted på, hvor engagerede de var med dit indhold, og om de er nye eller tilbagevendende besøgende.
Disse oplysninger vil give dig et præcist billede af dit publikum og hjælpe dig med at forstå deres egenskaber. Du kan derefter skræddersy dit webstedsdesign og guide dit indhold og marketingstrategier i overensstemmelse hermed.
Erhvervelsesrapporter
Anskaffelsesrapporter viser, hvilke kanaler dit publikum kommer til dit websted fra. Besøgende kommer ofte fra adskillige kilder, herunder sociale medier, andre websteder, søgemaskiner og e-mail. Her er de forskellige typer kanaler, som Google Analytics rapporterer om, forklaret…
- Organisk søgning – Trafik, der kommer til dit websted fra søgemaskiner (men ikke fra betalte annoncer).
- Betalt søgning – Trafik fra betalte annoncer i søgemaskiner.
- Socialt – Klik gennem kanaler fra sociale mediekanaler.
- Direkte – Folk, der skriver dit websteds URL i deres browsere.
- Henvisning – Folk, der klikker på links fra andre websteder for at komme til dit websted.
- E-mail – Gennemklik fra links i e-mails.
- Andet – En gruppe trafikkilder med lav volumen.
Brug disse oplysninger til at sammenligne effektiviteten af forskellige marketingkanaler. Spor for at se, om dine sociale mediekampagner virker, om dine blogindlæg når ud til din målgruppe i søgemaskinerne, om dine betalte annoncer genererer trafik og meget mere.
Adfærdsrapporter
Adfærdsrapporter giver dig en dybdegående forståelse af, hvordan dine besøgende interagerer med dit WordPress-websted. Rapporter viser, hvilke sider folk har set, samt deres landings- og exitsider. Dette kan hjælpe dig med at se, hvilket indhold der er mest populært, og hjælpe dig med at foretage ændringer i indholdet for at øge den tid, dine besøgende bruger på dit websted.
Konverteringsrapporter
Google Analytics giver dig mulighed for at opsætte mål for at spore, der er specifikke for dit WordPress-websted. Mål kan omfatte indsamling af kundeemner, tid brugt på stedet, bestemte sider, der er set, eller opnåede pengeværdier, for at nævne nogle få.
Konverteringsrapporterne viser, hvordan din hjemmeside klarer sig i forhold til de mål, du har sat, og om den konverterer i forhold til disse mål. Disse rapporter er et afgørende rapporteringsværktøj, da det giver dig mulighed for at se, om dit websted præsterer og når sine mål.
Nyttige rapporter at spore
Du bør nu have en grundlæggende forståelse af de forskellige typer rapporter, Google Analytics producerer. Lad os derefter tage et kig på nogle af de mest interessante og nyttige rapporter, som Google Analytics opretter, og diskutere, hvad du kan lære af de viste data.
Rapport om aktive brugere
Rapporten ‘Aktive brugere’ kan findes under ‘Målgruppe > Aktive brugere’. Denne rapport viser, hvor mange brugere der har haft mindst én session på dit websted inden for en bestemt tidsramme. Øverst på grafen kan du vælge at vise data for aktive brugere i de sidste dage, 7, 14 eller 30 dage.
Denne graf hjælper dig med at forstå, om dit websteds rækkevidde udvides. Hvis dine marketingaktiviteter og dit indhold betaler sig, bør du se en stigning i antallet af aktive brugere over tid. Hvis dine aktive brugere ikke stiger, skal du se på ‘nye v tilbagevendende besøgende’ for at se, om du skal koncentrere din indsats om at nå nye besøgende eller fastholde gamle.
Ny rapport om tilbagevendende besøgende
Det er vigtigt at modtage et højt antal nye og tilbagevendende besøgende, hvis dit WordPress-websted skal trives. For at få din virksomhed til at vokse, ønsker du, at dit websted konstant når ud til nye målgrupper, engagerer sig med nye potentielle kunder, og at antallet af nye besøgende stiger over tid. Det er dog lige så vigtigt at opbygge et fællesskab af faste følgere, som du kan promovere dit indhold, produkter eller tjenester til.
Derfor er ‘Nye v tilbagevendende besøgende’ en vigtig metrik at spore. Hvis dit websteds ‘nye’ besøgstal er lavt, så skal du overveje at implementere strategier til at drive trafik til dit websted. Dette kan omfatte at starte en blog for at forbedre dine placeringer i søgemaskinerne, promovere dit indhold på sociale mediekanaler eller reklamer rettet mod nye brugere.
På den anden side, hvis dit websteds ’tilbagevendende’ besøgstal er nede, bør du koncentrere dig om at forbedre det, du tilbyder på dit websted. Hvis du ser på, hvor dit publikum forlader dit websted (som vi vil diskutere med tiden), vil du få et indblik i, hvad der driver dine besøgende væk. Det kan være kvaliteten af indholdet, brugeroplevelsen på stedet, langsomme indlæsningstider eller andet.
En oversigt over ‘nye v tilbagevendende besøgende’ kan findes under ‘Publikum > Oversigt’. Længere nede i menuen under ‘Publikum > Adfærd > Ny vs. tilbagevendende’ vil en dybdegående rapport give en sammenligning af brugertal, sessionstider, afvisningsprocenter og mere.
Engagement rapport
Jo mere tid dit publikum bruger på dit WordPress-websted, jo bedre. Tid på stedet er mere tilbøjelig til at svare til webstedskonverteringer, uanset om dette er leadgenerering, salg eller tilbagevendende besøgende. Hvis den tid, de besøgende bruger på dit websted, er kort, så skal du se nærmere på, hvor dine besøgende tager hen for at se, hvad du kan forbedre, om det er indhold, brugervenlighed eller andet.
‘Tid på stedet’ kan findes under ‘Publikum > Adfærd > Engagement’. I øverste højre hjørne af denne side kan du ændre den periode, resultaterne vises for. Ved at klikke på ‘sammenlign’ kan du også sammenligne to forskellige tidsperioder. Dette kan især være nyttigt, hvis du har foretaget forbedringer på dit websted med hensyn til at forsøge at forlænge besøgstiden på dit websted. Her vil du kunne se, om dit publikums tid brugt på dit websted er steget, og dit hårde arbejde har givet pote.
Beliggenhedsrapport
Rapporten ‘Placering’ er en anden nyttig målgrupperapport. Placeret under ‘Målgruppe > Geo > Placering’ viser disse data, hvor dine besøgende får adgang til dit WordPress-websted fra. Ved hjælp af hver brugers IP-adresse kan Google Analytics bestemme, hvilke lande og byer dine besøgende er baseret i.
Det geografiske varmekort, der vises på denne side, viser, hvor størstedelen af dine kunder er baseret, hvilket giver dig et fingerpeg om, hvor du bør koncentrere din indsats.
Dette kort kan også justeres til at vise en række forskellige metrics. Øverst til venstre på kortet skal du i rullemenuen vælge ‘% nye sessioner’. Dette vil hjælpe dig med at identificere potentielle nye målgruppemarkeder, du kan målrette mod.
Mobil ydeevne
At forstå, hvordan dit publikum forbruger dit websteds indhold, er medvirkende til din webdesignproces. “Mobil”-rapporterne kan vise dit websteds ydeevne på forskellige enheder. Disse oplysninger vil gøre dig i stand til at finjustere dit websteds funktionalitet, så dine besøgende får en brugeroplevelse af høj kvalitet på alle enheder og browsere.
Vælg ‘Målgruppe > Teknologi > Browser & OS’. Her får du et klart billede af de browsere, der bliver brugt til at få adgang til dit websted, og om der er problemer med bestemte browsere. For eksempel, hvis dit websted har en forholdsvis høj afvisningsprocent på en mobilbrowser, skal du muligvis overveje at forbedre mobilversionen af dit websted.
Under ‘Målgruppe > Mobil > Oversigt’ kan du også få en opdeling af din trafik baseret på desktop-, mobil- og tabletbrug. Sæt kryds i boksene ud for disse tre enhedstyper i tabellen, og vælg derefter ‘Plot rækker’. Dataene vil nu blive præsenteret i grafen ovenfor, så du kan spore, hvordan mobilbrugen af dit websted er steget over tid. Oplysningerne i disse rapporter skal bruges til at hjælpe med at forbedre dit websteds design og brugervenlighed, hvilket gør dit websted bedst egnet til de enheder, dine besøgende bruger.
Oversigt over erhvervelse
‘Trafik’-rapporterne i Google Analytics kan vise, hvor dine besøgende kommer fra, og præcis hvor mange brugere der kommer fra hvert medie. En oversigt over, hvor trafikken til dit websted kommer fra, kan findes under ‘Acquisition > Overview’.
Forståelse af, hvor dit websteds trafik kommer fra, vil vise dig, om dine nuværende markedsførings- og webstedsfremmestrategier virker. Disse data kan derefter bruges til at hjælpe med at informere din fremtidige marketingstrategi. Hvis du har lanceret en stor kampagne på sociale medier, er det her, du vil kunne se, om denne kampagne har givet pote, og trafikken fra de sociale medier er steget. Eller hvis du for nylig har skrevet adskillige gæsteindlæg, ville du forvente at se en stigning i ‘henvisnings’-trafik. Men hvis dine ‘organiske’ søgetal er lave, kan det godt være, du skal bruge noget arbejde på at målrette søgeord i dine blogindlæg.
Disse rapporter kan også hjælpe med at finde ud af, hvor dit publikum hænger ud. For eksempel, hvis du klikker på ‘Social’ vil du se en opdeling af ‘kilder’, der viser de specifikke sociale mediekanaler, der sender trafik til dit websted. Dette bør informere din planlægning af fremtidige sociale kampagner og sikre, at du målretter mod kanaler, hvor din målgruppe er mest til stede og ikke spilder din tid på sociale platforme, der ikke vil øge antallet af trafik.
Alle trafikmeldinger
Ideelt set bør trafikken være af høj kvalitet, hvilket betyder, at de besøgende, der ankommer til dit websted, konverterer mod dit websteds mål. Mere detaljerede rapporter kan hjælpe med at identificere, om du tiltrækker den ‘rigtige’ type trafik. Under ‘Anskaffelse > Al trafik > Kilde/medium’ kan du sammenligne den trafik, der kommer fra hver kilde med afvisningsprocenten.
For at gøre dette skal du vælge ‘Sammenligning’-ikonet i øverste højre hjørne over tabellen. Vælg derefter ‘Brugere’ fra de to rullemenulinjer i den første og ‘Bounce Rate’ i den anden. Resultaterne vil vise dig, hvor mange brugere der ankommer til dit websted fra hver kilde, og hvor stor en procentdel af disse brugere, der hopper fra dit websted, uden at besøge mere end én side.
Hvis du modtager en høj procentdel af trafik fra én kilde, men afvisningsprocenten for den kilde er særlig høj, betyder det sandsynligvis, at denne målgruppe ikke kan lide, hvad de ser, når de når dit websted. Hvis dette er tilfældet, bør du studere dine destinationssider (omfattet længere fremme i denne artikel) for at se, hvilket indhold der ikke appellerer til denne kategori af besøgende. Du kan derefter ændre landingssiderne i overensstemmelse hermed, tilføje værdifuldt indhold og overvåge resultaterne for at se, om afvisningsprocenten for denne trafikstrøm falder.
Rapport om alle sider
Du kan spore dine siders præstationer under ‘Adfærd > Webstedssider > Alle sider’. Her får du et godt overblik over, hvilke sider på din WordPress hjemmeside, der får mest trafik.
Andre målinger i denne rapport, såsom ‘gennemsnitlig tid brugt på siden’ og ‘afvisningsprocent’ angiver, hvor engagerede dine besøgende var med indholdet på disse sider. Denne rapport hjælper dig med hurtigt at se, hvilket indhold der appellerer til dit publikum. Populære sider bør guide din fremtidige indholdsstrategi. Du kan også identificere dårligt ydende sider, som kræver øjeblikkelige tilpasninger.
Landingssiderapport
Rapporten ‘Landingssider’ viser de sider, hvor dine besøgende ankommer til dit websted. Dette kan findes under ‘Adfærd > Webstedssider > Landingssider’. Denne rapport er især nyttig i forhold til afvisningsprocent.
Se omhyggeligt for at se, hvilke landingssider der har akkumuleret et højt antal afvisningsprocenter. En høj afvisningsprocent er normalt en indikation af, at indholdet ikke er værdifuldt eller relevant for de nyankomne. Sammenlign destinationssider med lavere afvisningsprocenter for at se, hvilke aspekter af de dårligt ydende sider du kan forbedre.
Afslut siderrapport
Udgangssidedataene kan ses under ‘Adfærd > Webstedsindhold > Udgangssider’. Afslutningssider viser, hvor brugere, der har besøgt mere end én side, forlod dit websted. For at få et klart billede af dine exit-sider skal du øverst i tabellen i højre side vælge ikonet ‘Procentdel’. Du vil nu se dine exit-data præsenteret i et cirkeldiagram, så du nemt kan se, hvilke sider der har de højeste exit-rater sammenlignet med andre.
Nogle sider vil du forvente at have høje exitrater. Disse ville være sider som “taksider” eller “udførelse af kassen”-sider. Andre sider kan dog have høje exit-tal, som vil overraske dig. Det er her, du muligvis mister besøgende på grund af dårlig sidebrugbarhed, dårligt indhold eller andre årsager, som du skal til at komme til bunds i.
Opsætning af mål for at måle konverteringer af dit WordPress-websted
Som tidligere nævnt giver Google Analytics dig mulighed for at opsætte mål, så du kan spore og måle din hjemmesides konverteringer. De mål, du sætter, bør være tæt knyttet til dit websteds mål.
For eksempel, hvis et af din hjemmesides mål er at indsamle kundeemner, så opret et mål for at overvåge, om dette bliver opnået. Andre mål kunne omfatte besøgende, der udfører diskrete handlinger som en session til en “tak”-side, en “download fuldført”-skærm, et køb for et bestemt beløb eller en minimumssessionsvarighed.
For at opsætte et mål skal du klikke på ikonet ‘Indstillinger’ i menulinjen. Under ‘Vis’ skal du vælge ‘Mål > + Nyt mål’. Du skal nu vælge den type mål, du vil oprette, og følge instruktionerne for at gøre det.
Målrapportering
Når du har oprettet dine mål, kan du se ‘Mål’-rapporterne under ‘Konverteringer > Mål > Oversigt’. Her kan du se, om din hjemmeside konverterer i forhold til de mål, du har sat den.
Det er vigtigt, at måldata også vises i næsten alle dine andre analyserapporter. Dette kan være meget nyttigt, når vi analyserer nogle af de rapporter, vi tidligere har set på. Når du f.eks. ser på “Adfærds”-rapporterne, kan dine konverteringsdata vise dig, hvilke landingssider, der bedst konverterer. Rapporterne ‘Anskaffelse’ kan opdele, hvilke trafikkilder der skaber det højeste antal konverteringer. Og ‘Målgruppe’-rapporterne kan hjælpe dig med at forstå, hvilke lande der producerer de højeste konverteringsrater.
Disse data er uvurderlige, da de viser, hvilke aspekter der fungerer på dit websted, og opnår de resultater, du har brug for. Du kan derefter bruge disse oplysninger til at forbedre andre områder af webstedet, som er under opnåelse i sammenligning.
Google Analytics app
For at gøre det nemt at analysere dine websitedata og rapporter har Google Analytics lavet sin egen app. Med denne Google Analytics-app kan du spore dine nøglemålinger og få svar om dit websteds ydeevne fra din mobil eller tablet i realtid. Brug af denne app er en effektiv måde at holde sig ajour med, hvad der sker på dit websted og overvåge din virksomhed på farten.
Brug af Monster Insights
Monster Insights integrerer ikke kun dit websted med Google Analytics, det opretter også sine egne metric-rapporter baseret på dit websteds ydeevne. Disse data kan ses i dit WordPress-dashboard under ‘Indsigt > Dashboard’.
Monster Insight fremhæver de vigtigste statistikker, du muligvis har brug for. Disse omfatter toppost- og sidevisninger, toptrafikkilder og toplande. At have disse data vist i dit WordPress-dashboard kan være meget nyttigt for et hurtigt overblik over, hvordan dit websted klarer sig. Det kan dog ikke erstatte den kraftfulde indsigt i Google Analytics. Så hvis du vælger at spore dine metrics med Monster Insights, skal du gøre det sammen med de dybdegående Google Analytics-rapporter.
Afsluttende tanker
Du bør nu have en god forståelse af, hvad Google Analytics har at tilbyde. Ved at hjælpe dig med at analysere dit publikum, og hvordan de interagerer med dit indhold, kan du bruge disse oplysninger til at forbedre din hjemmeside. Da Google Analytics så nemt integreres med WordPress, er der ingen grund til ikke at begynde at bruge denne gratis service i dag!
Hvilke rapporter og oplysninger fra Google Analytics vil hjælpe dig med at forbedre dit websted? Fortæl os det i kommentarerne nedenfor…
De følgende to faner ændrer indholdet nedenfor.
Megan er en freelance skribent, der elsker alt, hvad WordPress har. Hun bor i øjeblikket i Brighton med sin partner og to små børn. Når hun ikke er online kan hun godt lide at gå ved havet, kaffe og rejse overalt og overalt.