Brancheeksperter vægter fremkomsten af ​​decentraliserede sociale platforme

Følgende artikel hjælper dig med: Brancheeksperter vægter fremkomsten af ​​decentraliserede sociale platforme

Brancheeksperter vægter fremkomsten af ​​decentraliserede sociale platforme

I de senere år har der været en stigende interesse for decentraliserede sociale platforme, som tilbyder et alternativ til traditionelle sociale medienetværk, der er afhængige af centraliserede servere og datalagring.

Et af de største problemer, web2-brugere af sociale medier står over for, er misbrug og manipulation af deres personlige data. For eksempel er Facebook gentagne gange blevet kritiseret for sin håndtering af brugerdata. Det sociale medienetværk har været kendt for at indsamle og bruge enorme mængder af personlige oplysninger til målrettede reklameformål. Det har været involveret i højprofilerede dataskandaler, som f.eks Cambridge Analytica-skandalesom løftede låget på den uautoriserede indsamling af data fra millioner af Facebook-brugere til politiske formål.

Derudover udløste Elon Musks opkøb af Twitter i november en masseudvandring, da han efter sigende fyrede hundredvis af Twitter-ansatte og begyndte at opkræve $7,99 om måneden for det verificerede blå flueben, en tjeneste, der tidligere kun var tilgængelig for offentlige personer og influencers med en stor tilhængerskare og skulle betegne autoritative personer.

Disse platforme er blevet kritiseret for deres uigennemsigtige og ofte vilkårlige indholdsmodereringspolitikker, som kan resultere i fjernelse af indhold og suspendering eller forbud mod brugere uden klare forklaringer eller muligheder for appel. TikTok fortalte sine moderatorer ikke at promovere indlæg lavet af handicappede og LGBT+ personer samt brugere med “grimme ansigtsudseende” eller “unormal kropsform.” Ifølge Tiktoks retningslinjer blev sådanne indlæg undertrykt, så folk undgår mobning; ingen blev dog informeret om, at en sådan politik var på plads, før retningslinjerne blev lækket.

I takt med at bekymringerne over den centraliserede kontrol af sociale medieplatforme fortsætter med at vokse, er decentraliserede sociale platforme næring til den næste bølge af innovation i web3-verdenen. Takket være blockchain-teknologi bruger decentraliserede sociale platforme et mere distribueret system til datalagring og indholdsdeling, hvilket giver brugerne større kontrol og ejerskab over deres data og privatliv.

Et sikkert tegn på den voksende interesse for decentraliseret social er den store mængde kapital, som forskellige platforme, blockchains og protokoller med fokus på denne niche har sikret fra venturekapitalfirmaer. Mens investorer søger at udnytte denne næste bølge af nye teknologier, web3 social graph Lens Protocol, web3 social platform Plai Labsweb3 social markedsplads Calaxyweb3 social dataportal Porte3, decentral social blockchain DeSoog blockchain-baseret social delingsplatform DSCVRer blot nogle af de platforme, der har rejst millioner af dollars i finansiering i løbet af de sidste to år.

🔥 Anbefalede:  Top 16 sociale netværkssider, som enhver iværksætter skal tjekke ud

I en kommentar til dette fænomen sagde Rusty Matveev, Chief Strategy Officer hos Calaxy: “Decentraliseringen af ​​sociale platforme føles som en organisk sammenkobling og den naturlige udvikling af industrien. Der er mange startups i jagten på overfloden af ​​versioner af, hvad “Web3 Social” potentielt kan bringe til markedet. En ting, vi kan stole på, er, at ventureinvestorer vil fortsætte med at fremme innovation ved at støtte en bred vifte af modeller, der drager fordel af de unikke fordele, Web3 kan give på tværs af det “sociale platform”-landskab.”

Mens nytten af ​​enhver given platform er forskellig, tilbyder nogle muligheder for større gennemsigtighed og fællesskabsdrevet styring, samt muligheden for at undgå problemer med censur og indholdsmoderering. Andre præsenterer skabere og brugere med muligheder for at tjene penge på deres indhold og interaktioner sammen med at integrere DeFi, hvilket baner vejen for en vækstøkonomi kaldet ‘SocialFi’.

“I øjeblikket er indtægtsgenerering på web2 sociale medier gennem annoncer og partnerskaber kun tilgængelig for skabere med højt antal følgere. I modsætning hertil inkorporerer selve stoffet i web3-drevet SocialFi finansielisering, hvilket muliggør peer-to-peer-interaktioner gennem køb af skabermønter eller mikrotipping,” siger Ken Timsit, leder af Cronos Labs, til Metaverse Post.

Social blockchain DeSo hævder, at tredjepartsapps i dets økosystem, som Diamond og Desofy, har tjent skabere over 20 millioner dollars i deres tidlige dage uden for nye primitiver til indtægtsgenerering som social tip, sociale NFT’er og sociale tokens.

Værktøjer som OpenProsper, en social block explorer, giver brugerne indsigt i økosystemet, mens andre nye apps som en web3 Instagram Pearl og et socialt Kickstarter-lignende fundraisingværktøj DAODAO lanceres.

Fordelene ved decentraliseret social

Udover de åbenlyse fordele som gennemsigtighed, indtægtsgenerering og brugerejerskab af data og indhold, kan web3 sociale platforme også “låse op for en fremtid, hvor folk problemfrit kan hoppe rundt mellem apps og tage hele deres sociale historie med sig,” ifølge Zaven Nahapetyan, co. -stifter kl Nicheen decentral social medieplatform, der blev lanceret i beta i sidste uge.

Som genlyd af denne følelse siger Timsit: “SocialFi tilbyder bærbare sociale netværk og selvsuveræne identiteter. Bærbare sociale netværk giver brugere mulighed for at overføre venner og følgere fra en platform til en anden, hvilket giver totalt ejerskab af kontakter og indhold.”

🔥 Anbefalede:  $90M DeFi hack går ubemærket hen i syv måneder

Han tilføjer, at bærbare sociale netværk vil mindske risikoen for de-platforming og censurproblemer, som traditionelle sociale medieplatforme står over for. Med selv-suveræne identiteter vil brugere være i stand til at vælge de data, de vælger at dele afhængigt af den kontekst, hvori dataene er påkrævet. Begge disse funktioner vil hjælpe med at forhindre de monopolistiske tendenser, der ses på traditionelle sociale medieplatforme, mens de giver magt tilbage til brugere og skabere, forklarer Timsit.

Udfordringerne ved at integrere web2 sociale brugere til web3 sociale platforme

Den begyndende kategori af “decentraliseret social” eller “SocialFi” viser tidlige tegn på vækst. I november hævdede DeSo, at den havde en vækst på 120 % måned-til-måned efter en vækst på 160 % den foregående måned.

“Vi ser et svinghjul begynde at dannes,” sagde DeSo-grundlægger Naser Al-Naji i en pressemeddelelse. “Nu hvor vi har et frø af brugere og indhold, bygger udviklere apps som aldrig før, hvilket øger brugen og indholdet endnu mere i en god cyklus.”

Det er dog stadig en udfordring at indsætte nye brugere til web3 sociale platforme, da processen kan være skræmmende for ikke-krypto indfødte.

“Den primære udfordring, vi står over for med indfødte web2-brugere, er, at de ikke er bekendt med det meste, der i øjeblikket findes i web3-økosystemet, inklusive visse terminologier, endsige udfordringerne med at administrere tegnebøger og kryptoaktiver. Vores løsning til at skabe onboarding med lav friktion og samlet oplevelse er gennem en velkendt UX-rejse,” siger Matveev.

På samme måde nævner Timsit komplekse onboarding-processer og uintuitive brugergrænseflader på web3 sociale platforme som barrierer for web2 sociale brugere. I de tidlige dage af Musks Twitter-overtagelse begyndte brugerne at lede efter alternativer, såsom den decentraliserede mikroblogging-platform Mastodon. En Twitter-bruger bemærkede imidlertid, at Mastodon er “ikke enkel, men ikke umulig.”

Nahapetyan understregede også UI-aspektet af disse platforme og sagde:

De fleste mennesker er ligeglade med, om en app er web2 eller web3: De vil bare have noget, der er nemt at bruge og cool. Dette er noget, mange web3-byggere tager fejl af; de er så fokuserede på teknologien, at de glemmer at gøre noget brugbart.”

Timsit forklarer, hvad der skal til for at nå masseadoption, og siger: “At være en decentral platform er ikke nok til at drive masseadoption. Forskellige faktorer, såsom tilgængelighed, sikkerhed og samfundsengagement, vil tjene som grundlaget for SocialFis fremtid. Indtil et stort antal indflydelsesrige skabere går over til SocialFi og begynder at opbygge stærke fællesskaber, har den daglige bruger intet incitament til at skifte fra traditionelle almindelige platforme. Dette gælder især, når de nye iterationer af sociale medier ikke er så nemme at bruge.”

🔥 Anbefalede:  Er du begejstret for Google Pixel 8 Pro? Denne lækage spolerede bare alt

Udløste Elon Musk opfordringen til SocialFi?

Efter Musks Twitter-opkøb på 44 milliarder dollar, så Mastodon sit antal aktive brugere stigning fra 300.000 til over 2,5 millioner mellem oktober og november. Aktive brugere på platformen var dog faldet til 1,8 millioner i december, ifølge The Guardian.

I samme måned suspenderede Twitter midlertidigt @joinmastodon-kontoen, efter at den delte et link til den nyligt registrerede Mastodon-konto for @ElonJet, som udsender offentlige flyvedata for Elon Musks private jetfly, skrev Mastodon-grundlæggeren Eugene Rochko i en erklæring.

“Dette er en skarp påmindelse om, at centraliserede platforme kan pålægge vilkårlige og urimelige grænser for, hvad du kan og ikke må sige, mens du holder din sociale graf som gidsel,” tilføjede Rochko.

Twitter-konti fra flere journalister fra store publikationer som CNN, The New York Times og The Washington Post, såvel som forskellige uafhængige journalister, blev angiveligt også suspenderet for at tale om Mastodons suspendering fra Twitter.

På samme bemærkning siger Matveev, at Elon Musks køb af Twitter er mere tegn på et allerede eksisterende behov for at decentralisere sociale medieplatforme, og at et tidligere tegn på det samme behov var Facebooks overgang til Meta og dets forpligtelse til at bringe traditionelle sociale medier til Metaverse .

Timsit er enig og siger, at Elon Musks Twitter-overtagelse understregede vigtigheden af ​​decentraliserede sociale medier, som ikke kontrolleres af en enkelt enhed.

“Vi vil fortsat se de nuværende store aktører i det sociale web2-rum bevæge sig mod web3 for at fastholde deres plads på markedet. De traditionelle sociale medieplatforme kombineret med milliarder af dollars, der investeres i web3 sociale startups, vil hjælpe med at drive disruption, som teoretisk set burde gavne alle,” forudser Matveev.

“Når det er sagt, så skal de sociale medier på web3 få markant momentum, så skal de tilbyde en poleret brugeroplevelse og attraktiv økonomi for skabere,” slutter Timsit.

Læs flere relaterede nyheder:

Table of Contents