Billedformater snydeark – Alt du behøver at vide om JPEG’er, TIFFS, GIF’er, PNG’er og BMP’er

Følgende artikel hjælper dig med: Billedformater snydeark – Alt du behøver at vide om JPEG’er, TIFFS, GIF’er, PNG’er og BMP’er

Ikke alle billedformater er skabt lige. Alle har forskellige anvendelser og forskellige egenskaber.

Ved præcis hvilket billedformat du skal bruge til webbrug, print, sociale platforme, logoer og meget mere med dette praktiske snydeark.

Filtypeudvidelse Hvornår skal bruges
JPEG .jpg JPEG-filer er bedst brugt til fotos og andre billeder i høj kvalitet, der skal være klare og skarpe.
GIF .gif GIF-filer bruges bedst til små illustrationer, logoer, tegnefilm eller sort-hvide billeder, da de kun understøtter 256 farver.
TIFF .tiff TIFF-filer bruges bedst til udskrivning og redigering, da de gemmer en masse billedinformation.
PNG .png PNG-filer bruges bedst til skærmbilleder, tekstbaseret grafik og webgrafik. De kan også understøtte gennemsigtighed i webdesign.
WEBP .webp WEBP-filer bruges bedst til at vise billeder i høj kvalitet på nettet i mindre filstørrelser end andre formater.

Del dette billede på dit websted!

Billedformater snydeark

”Billedformater”


Lav et webstedshub


JPEG vs PNG vs GIF – Hvad er forskellen?

Uanset om du surfer på nettet på en pc, scroller på en tablet eller bladrer gennem et magasin, er der én universel fællestræk – billeder af høj kvalitet.

Efterhånden som teknologien er blevet forbedret, er grafikken i det, vi læser og gennemser dagligt, blevet konsekvent skarp. Selvom dette ser let nok ud for en slutbruger, ved enhver, der arbejder med billeder på en rutinebasis, hvor meget kompleksitet der faktisk kan være.

Selvom du er ny til at arbejde med grafik, er du sandsynligvis stadig klar over, at der er et væld af filformater til billeder. Ældre standarder som bitmap og TIFF har eksisteret siden det, der i det væsentlige var begyndelsen på computergrafik. Nyere formater – GIFV og SVG, for eksempel – er langsomt ved at udskille deres niche i verden.

Selvom der er snesevis af forskellige formater, skal vi i dag se på de tre mest almindelige typer. Disse er GIF, JPEG og PNG. Uanset om du arbejder med billeder til web eller til tryk, er disse de mest almindelige filformater, du kommer til at støde på. Chancerne er, at du har hørt om disse, men har ikke en klar forståelse af, hvad de tekniske forskelle er, eller hvordan du ved, hvilken du skal bruge. Med det sagt, lad os tage et kig på formaterne og hvornår de skal bruges.

🔥 Anbefalede:  Sådan måler du succesen med din SEO-indsats

GIF

Det ældste af de tre, GIF-billeder, har eksisteret siden slutningen af ​​1980’erne. Komprimeringsformatet er tabsfrit, hvilket betyder, at du kan gemme filen igen og igen, og kvaliteten forringes ikke. Det er stærke fordele ved standarden, da en GIF-fil fylder væsentligt mindre end et ukomprimeret billede, mens den ikke går på kompromis med kvaliteten.

Selvom det er gode egenskaber, har GIF-standarden en stor ulempe: Den understøtter kun 256 farver. Dette gør GIF til et format, der er bedst egnet til grundlæggende billeder såsom logoer eller simple tegninger. Et fotografi gemt som en GIF ville lide under tab af farvedybde og skygge.

Alligevel er der et andet aspekt af GIF, der har hjulpet formatet til at holde så længe, ​​som det har gjort. GIF understøtter animation. Dette gør den ideel til brug i en række scenarier, hvor den ellers ikke ville være det. Sportsblogs og websteder er begyndt at bruge GIF-billeder til at vise højdepunkter. I modsætning til en video kan en GIF afspilles direkte i en mobilbrowser, så forfattere kan bruge den til at vise klip, der refereres til i skriften. Det samme anvendelsestilfælde gælder for andre områder af internettet, såsom how-to-sider, der bruger GIF’er til at illustrere ideer.

Bedst til: Logoer, simpel grafik, animationer og videoklip, hvor billedkvaliteten ikke har høj prioritet.
Undgå det for: Lagring af fotos, udskrevne dokumenter eller grafik, der kræver en stor farvepalet.

JPEG

JPEG-formatet er nærmest synonymt med digital fotografering. Stort set alle moderne kameraer tilbyder det som standardindstilling. Dette skyldes det faktum, at standarden tilbyder, hvad der dybest set er en ubegrænset farvepalet. Kompressionsalgoritmerne holder filstørrelsen, der er mindre end hvad en GIF-fil producerer uden at begrænse de farver, du kan bruge. Billedets overordnede kvalitet vil blive forringet, da JPEG bruger komprimering med tab. Dette lyder måske bekymrende, men det er sjældent, at det er et problem, så længe skaberen af ​​filen bruger de korrekte indstillinger.

🔥 Anbefalede:  Alt, hvad du behøver at vide om Google Ads-optimeret målretning og målgruppeudvidelse

Selvom alt dette lyder godt, har JPEG nogle svagheder. På grund af den komprimeringsalgoritme, der bruges, vil tekst og grundlæggende grafik udvikle en slags uklarhed, når de gemmes som en JPEG. Det er en fantastisk mulighed for fotografier, hvor farvepaletten sandsynligvis er bred og kvalitetstabet umærkeligt. Kompressionsaspektet betyder dog, at det ikke er et ideelt format til mere simple billeder.

Der kan også være lidt af en indlæringskurve med at bruge JPEG. Standarden giver brugeren mulighed for at justere forholdet mellem billedkvalitet og filstørrelse. For de fleste mennesker koger dette ned til forsøg og fejl. Hvis du leger med at gemme fotos af varierende farvekompleksitet på forskellige kvalitetsniveauer, vil du snart udvikle en fornemmelse for det sikre kompressionsområde.

Bedst til: Fotografier og grafik, der involverer gradienter eller andre brede farveområder.
Undgå det for: Logoer og stregtegninger.

PNG

Som det yngste af de billedformater, vi diskuterer her, er PNG-standarden lidt blandet. Det er ikke et format, du vil bruge hele tiden, men det har sine anvendelser. Der er faktisk to varianter af formatet: PNG-8 tilbyder tabsfri komprimering på en indekseret farvepalet, mens PNG-24 tilbyder tabsfri komprimering med den samme understøttelse af tusindvis af farver, som du ville finde i en JPEG.

PNG-8 fungerer som en mere moderne version af GIF-standarden. Dets tabsfrie format og farvepalet matcher det, der findes i en GIF. Et PNG-8-billede vil dog resultere i en mindre fil end en GIF med de samme data. Dette er en fordel, hvis du arbejder med hundredvis af billeder eller bygger et websted med høj trafik. Det er ikke drastisk at spare et par kilobyte på én fil, men det lægger sig op i disse scenarier. PNG-8 tilbyder også bedre understøttelse af gennemsigtighed end en GIF-fil.

Omvendt fungerer PNG-24 som en slags high-fidelity billedformat. Kvaliteten er tabsfri, og farvepaletten er lige så bred som den, der er tilgængelig i en JPEG. Dette koster dog filens størrelse. En PNG-24-fil kan være flere gange så stor som en JPEG-fil med de samme oplysninger. I de fleste situationer vil det ikke være værd at øge filstørrelsen, da JPEG-filer har en meget minimal reduktion i kvalitet. Det mest almindelige tilfælde, hvor et PNG-24-format vil give mening, er, hvis du arbejder med materialer, der i sidste ende vil blive udskrevet.

🔥 Anbefalede:  Çevrimiçi bir iş kurmak için 6 basit öneri

PNG-24 har et andet trick i ærmet, og det er understøttelse af gennemsigtighed i billeder. Hvis du arbejder i et miljø, hvor du har brug for gennemsigtighed samt optimal billedkvalitet, er PNG-24 det, du sandsynligvis ender med at gå med. Ellers vil du ty til JPEG i de fleste tilfælde.

Bedst til: (PNG-8) Situationer, hvor du ellers kunne bruge en GIF, men ikke har brug for den til at animere, eller hvor du har brug for bedre gennemsigtighedsfunktionalitet end en GIF.
Undgå det for: (PNG-8) Alt, der har brug for animation, eller hvor filstørrelser skal minimeres.

Bedst til: (PNG-24) Billeder med høj opløsning eller høj kontrast, der i sidste ende kan printes, eller lignende billeder til webbrug, der kræver gennemsigtighed.
Undgå det for: (PNG-24) Billeder, der vil blive hostet på nettet.

Konklusion

Forhåbentlig har denne artikel arbejdet på at afmystificere noget af den forvirring, du måtte have haft om de forskellige billedformater, der er tilgængelige. Selvom vi kun har ridset overfladen af, hvad der er tilgængeligt, bør du nu have en fungerende forståelse af de mest almindelige billedtyper, og hvornår du skal bruge dem. Det er nok i de fleste tilfælde at have så meget fat i emnet, selvom du stadig vil lære mere, når du kan.

En stor del af valget af det format, du vil arbejde med, afhænger af dine egne præferencer og behov. Vær ikke bange for at eksperimentere med et par forskellige formater på det samme billede. Med nok tid og øvelse vil du opdage, at valg af det rigtige format bliver en næsten automatisk proces.

De følgende to faner ændrer indholdet nedenfor.

Mit navn er Jamie Spencer, og jeg har brugt de sidste 10 år på at bygge penge på at tjene blogs. Efter at være blevet træt af de 9-5, pendling og aldrig set min familie besluttede jeg, at jeg ville lave nogle ændringer og lancerede min første blog. Siden da har jeg lanceret masser af succesrige nicheblogs, og efter at have solgt min survivalist-blog besluttede jeg at lære andre mennesker, hvordan man gør det samme.