Banksystem i Indien forklaret

Følgende artikel hjælper dig med: Banksystem i Indien forklaret

Det banksystemet i Indien giver et mødested for investorer og opsparere. Med tiden Indiske banksystemstruktur og vores lands finansielle markeder har også oplevet en enorm transformation siden liberaliseringen.

I den moderne æra spiller banker en væsentlig rolle i at akkumulere offentlige opsparinger og gøre dem tilgængelige for investeringer. De øger også kapitalens mobilitet og skaber anfordringsindskud ved ydelse af lån og køb af investeringsværdipapirer.

Således kan vi konkludere, at de overordnede effekter var positive siden fremkomsten af banksystemet i Indien og førte til et win-win spil for alle virksomheder og investorer.

Historien om banksystemet i Indien

Man burde vide historien om banksystemet i Indien. Således har vi samlet nogle vigtige punkter om historien om banksystemet i Indien.

Vidste du, at Indiens første bank, ‘Bank of Hindustan’, blev etableret i 1770? Ja, du hørte rigtigt! I 1770. Banken lå i Calcutta, som senere indstillede sin virksomhed i 1832.

I løbet af den æra registrerede mere end 500 banker sig og forsøgte at blomstre, men kun få af dem formåede at overleve, herunder Bank of Bengal (1809), Bank of Bombay (1840) og Bank of Madras (1843).

Bemærk: Bank of Calcutta (den ældste kommercielle bank i Indien) blev etableret i 1806. Efter 3 år fik banken udstedt en kongelig karakter og skiftede navn til Bank of Bengal.

Da det britiske imperium regerede Indien, blev de 3 ovennævnte banker etableret. Alle disse banker blev slået sammen for at danne Imperial Bank of India i 1921. I 1955, efter Indiens uafhængighed, blev navnet på Imperial bank ændret til State Bank of India (SBI), som udfører operationer selv i dag.

Derudover er SBI den største offentlige bank i Indien og betjener adskillige kunder gennem sine upåklagelige tjenester.

Læs også: Liste over alle banksaldoforespørgsler (gratis)

Liste over før-uafhængighedsbanker i Indien (1786-1947)

Banker før uafhængighed i Indien
Bank-navn Etableringsår
Allahabad Bank 1865
Punjab National Bank 1894
Bank of India 1906
Indiens centralbank 1911
Canara Bank 1906
Bank of Baroda 1908

2. Liste over postuafhængighedsbanker i Indien (1947-1991)

Datterselskaberne af State Bank of India blev nationaliseret i år 1959, herunder:

 • State Bank of Mysore
 • State Bank of Bikaner & Jaipur
 • State Bank of Indore
 • State Bank of Patiala
 • State Bank of Travancore
 • State Bank of Saurashtra
 • State Bank of Hyderabad

Desuden inkluderer listen over de andre 14 banker nationaliseret i 1969:

 • Punjab National Bank
 • Indian Overseas Bank
 • Canara Bank
 • Bank of Baroda
 • Indiens centralbank
 • Bank of India
 • Dena Bank
 • Allahabad Bank
 • indisk bank
 • Bank of Maharashtra
 • Syndicate Bank
 • Union Bank of India
 • United Bank
 • UCO Bank

11 år senere, i 1980, blev yderligere 6 banker føjet til listen over de nationaliserede banker, herunder:

 • Vijaya Bank
 • Punjab & Sind Bank
 • New Bank of India
 • Oriental Bank of Comm.
 • Selskabsbank
 • Andhra Bank

Bemærk: Alle SBI’s datterselskaber blev fusioneret med State Bank of India i 2017.

Liberaliseringen fandt sted af regeringen i 1990’erne, hvilket førte til fremkomsten af ​​mange private banker, herunder ICICI, HDFC, IndusInd Bank og UTI Bank.

Læs også: Hvad er de forskellige typer banktransaktioner?

Banksystem i Indien

Banker er de finansielle institutioner, der har det primære formål at låne penge til enkeltpersoner/soloprenører/virksomheder, modtage indskud, udbetale betalinger, sikre penge og investere i aktier/obligationer.

De tilbyder forskellige tjenester til at hjælpe enkeltpersoner med at administrere deres økonomi, såsom opsparing/nuværende/Demat kontodebet- og kreditkort, lån, indskudsbevis, formueforvaltningstjenester, pengeskabe og investeringsrelaterede tjenester.

Banker er et afgørende element, der har den største betydning i den moderne økonomi. De er den afgørende finansielle institution, enhver økonomi har brug for for at overleve. Her er listen over finansielle regulatorer i Indien, som den indiske økonomi er uhyre afhængig af:

🔥 Anbefalede:  AdSense-betalingsgrænsen forklaret

1. RBI

Faderen til alle banker,’RBI‘ er vores lands centralbankinstitution. Alle banker regulerer og opererer i henhold til retningslinjerne udstedt af Reserve Bank of India.

I en nøddeskal kan det konkluderes banksystemet i Indien er ufuldstændig uden RBI.

2. Securities Exchange Board of India (SEBI)

SEBI er et lovbestemt organ, der udelukkende er ansvarlig for at regulere værdipapirerne og de indiske kapitalmarkeder under finansministeriets jurisdiktion. Primært beskytter SEBI investorernes interesser ved at håndhæve særlige regler og forskrifter.

Dette finansielle tilsynsorgan er meget magtfuldt. Det overvåger og regulerer værdipapirmarkedet og hjælper udstederen af ​​værdipapirer med at fungere som beskytter af investorer, handlende og finansielle mæglere.

3. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)

IRDA er et andet tilsynsorgan, hvis primære formål er at beskytte den forsikredes interesser. Den er eneansvarlig for at overvåge forsikringsrelaterede aktiviteter og sikre udviklingen af ​​forsikringsbranchen.

Det arbejder under finansministeriets jurisdiktion og fremmer forsikringsindustrien i Indien.

Med stigningen i antallet af banker, nu bankerne og banksystemet i Indien er opdelt i forskellige grupper. Hver gruppe har sit eget dedikerede marked sammen med fordele og ulemper.

Læs også: Hvad er en bankrente i Indien? Bankrente vs. Reporate

Hvilke typer banker er der i Indien?

Det Indiske banksystemstruktur er opdelt i følgende kategorier:

1. Planlagte banker

Planlagte banker; hvis indbetalte kapital er mere end Rs 5 lakhs. Disse banker skader ikke indskydernes interesser. Nogle af de planlagte banker i Indien er Bank of India, Bank of Baroda, Allahabad Bank, Andhra Bank, Indian Bank, Dena Bank, Canara Bank og Bank of Maharashtra.

2. Ikke-planlagte banker

Ikke-planlagte banker overholder ikke retningslinjerne specificeret af RBI (Reserve Bank of India). Disse banker er modsat planlagte banker, hvilket indebærer, at den indbetalte kapital i ikke-planlagte banker er mindre end Rs. 5 lakhs. Denne kategori af banksystem følger CRR-betingelser.

3. Centralbank

Indiens centralbank er ansvarlig for at regulere og vejlede andre banker i landet. Det er en hovedbank kendt som ‘bankmandens bank’ eller ‘regeringens bank’.

I Indien er RBI centralbanken, hvis primære funktion er at udsende vores lands valuta og udføre finansielle strategier, tilgange og fastlægge politikker. Samtidig overvåges alle aktiviteter relateret til udenlandsk valuta af centralbanken.

4. Andelsbanker

Andelsbanker udfører alle aktiviteter i henhold til retningslinjerne fra statsregeringen. Disse bankers primære mål er at sikre offentlig velfærd og social velfærd, hvilket opnås ved at tilbyde lån til mennesker.

Desuden er andelsbanker klassificeret i 3 kategorier:

 1. Andelsbanker på statsniveau
 2. Andelsbanker på distriktsniveau
 3. Kooperative banker/landbrugskreditforeninger på land- eller landsbyniveau

Læs også: Top 10 ikke-bankvirksomheder (NBFC’er) i Indien

5. Handelsbanker

en. Offentlige banker: Andelen af ​​offentlige banker ejes af staten. På nuværende tidspunkt er der 12 offentlige banker i Indien, herunder SBI, Indian Overseas Bank, Bank of Baroda og mange andre.

b. Banker i den private sektor: Størstedelen af ​​andelen ejes af erhvervshusene eller private interessenter. Nogle af bankerne i den private sektor inkluderer ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank osv.

c. Udenlandske banker: Udenlandske banker administrerer deres operationer med hovedkontor i udlandet og udfører funktionerne i henhold til den regulering, der er fastsat af Indiens centralregering. Et af eksemplerne på udenlandske banker i Indien er Citi Bank.

6. Udviklingsbanker

Disse er specialiserede finansielle institutioner, der yder langsigtede og kortfristede lån til iværksættere til en lav rente sammenlignet med andre banker. Nævn nogle få af udviklingsbankerne for at omfatte Industrial Financial Corporation of India, Industrial Development Bank of India og Indiens Industrial Credit and Investment Corporation.

7. Jordpanteinstitutter

Disse banker er også kendt som Land Development Banks. Disse banker blev indlemmet for at yde langfristede lån til bønderne til en lav rente. Hypotekbankens primære mål er at belåne landmandens jord og give dem lån mod det uden behov for omfattende papirarbejde.

🔥 Anbefalede:  Pakistans økonomiske krise - forklaret

8. Regionale landbanker

Regionale landbanker blev oprettet for at sikre velfærden for den svage del af landbefolkningen. Det primære formål med disse banker var at opfylde alle de uprivilegeredes krav.

9. Byttebanker

Vekselbanker er primært involveret i aktiviteter i forbindelse med køb og salg af valuta. Formålet med disse banker er at øge den internationale handel.

10. Exim Banker

Exim-banker yder stor støtte til importører og eksportører. Disse banker er også kendt som ‘eksport-importbank’, der yder langsigtet finansiel bistand til eksportører og importører.

Hvem introducerede banksystemet i Indien?

Banksystemets historie i Indien er ikke skjult for nogen. Nu ville du have fået omfattende information om Det indiske banksystems historie. Men ved du, hvordan banksystemet i Indien startede? Eller hvem indførte det i vores land?

Oprindelsen af ​​banksystemet kan ubesværet spores til, da banken i Calcutta blev grundlagt. Mens det britiske folk regerede landet, blev Union Bank of Calcutta etableret den 2. juni 1806. Efter nogle år, med grundlæggelsen af ​​de engelske agenturhuse i Calcutta og Bombay, oplevede banksektoren i Indien et betydeligt løft.

Allahabad Bank var den første bank, der var ejet af en inder. Allahabad-banken blev etableret i 1865. Så, i 1895, blev Punjab National Bank indlemmet og begyndte at fungere. Kort efter blev der etableret en række kommercielle banker mellem 1906-1913, såsom Bank of Baroda, Bank of Mysore, Canara Bank, Central Bank of India, Indian Bank osv.

I 1935 blev Imperial Bank of India grundlagt med sammenlægningen af ​​tre præsidentbanker på det tidspunkt (Bank of Bombay, Bank of Madras og Bank of Bengal). Efter nogle år blev Imperial Banks navn ændret til Indiens statsbank.

Selv det centrale regulatoriske bankorgan i vores land, Reserve Bank of India, blev etableret i 1935 på anbefaling af Hilton-Young Commission. Men i den fase blev kravene fra den svagere del af samfundet (landdistrikter og landbrugssektoren) hverken opfyldt eller taget i betragtning.

Læs også: Sådan åbner du en bankkonto for en mindreårig i Indien

Hvad er det indiske banksystem og dets karakteristika?

Det indiske banksystem kan klassificeres som:

1. Organiseret bankvirksomhed

Organiseret bankvirksomhed i Indien er under centralbankens kontrol, som er RBI, og andre finansielle tilsynsorganer ved navn SEBI og IRDA.

Organiseret bankvirksomhed er yderligere klassificeret i 2 navngivne kategorier Pengeinstitutter og ikke-bankinstitutioner.

a) Nogle af bankinstitutionerne omfatter India Infrastructure Finance Company Ltd, Acuite Ratings and Research Limited, Industrial Finance Corporation of India, National Housing Bank og Small Industries Development Bank of India.

b) Nogle af ikke-bankinstitutterne omfatter Bajaj Finance Limited, Power Finance Corporation Limited, Muthoot Finance Limited, HDB Finance Services, Tata Capital Financial Services Ltd. og Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd.

2. Uorganiseret bankvirksomhed

Centralbanken har ingen kontrol over den uorganiserede banksektor. Nogle af de vigtigste segmenter af uorganiseret bankvirksomhed omfatter oprindelige bankfolk, pengeudlånere, udlejere, udlånende pantelånere og handlende. Desuden dette banksystemet i Indien er kendetegnet ved manglende ensartethed i sine forretningsforbindelser.

Hvad er indfødt bankvirksomhed?

Du tænker måske, hvem er indfødte bankfolk! Indfødte bagere er de enkeltpersoner eller private firmaer, der opererer på samme måde som banker og er også kendt som finansielle formidlere, hvilket betyder, at de modtager indskud og tilbyder kredit til kunderne. Denne bank har fungeret i hundreder af år og spiller en afgørende rolle i den indiske økonomi.

Indfødte bankers funktioner

 • Forskudslån
 • Rabat på Hundis
 • Modtagelse af indskud
 • Finansiering af Indlandshandel
 • Remitteringsfaciliteter
 • Kommissionsagenter
 • Spekulative aktiviteter
 • Tegn på aktier og gældsbreve
 • Administrer/drift/drev firmaer

a) Time hundi, også kendt som Muddati; betales efter den periode, der er nævnt på hundis forside
b) Synet hundi, også kendt som Darshni; betales på anfordring

🔥 Anbefalede:  Disse sjældne dollarsedler er penge værd (bedre tjek din tegnebog)

Betydningen af ​​indfødt bankvirksomhed

De hjælper med at udvide finansieringen af ​​international handel ved at tilbyde problemfri finansiering og overførselsfaciliteter til handlende og små industrifolk. Denne bankvirksomhed tilbyder forskellige faciliteter, herunder at skrive, købe og sælge hundis, skrive finansregninger, handelsregninger og forskudslån.

Indfødte bankfolk yder robust støtte til landbrugssektoren ved at lette transporten af ​​landbrugsprodukter fra landdistrikter til storbyer og bymarkeder. Desuden hjælper de også med at flytte industriprodukter til forskellige dele af landet.

Læs også: Typer af fælles konti tilgængelige i banker i Indien

Fejl ved indfødt bankvirksomhed

 1. Disse bankfolk er involveret i uønsket praksis såsom at trække renter på forhånd, manipulere konti eller ikke fremlægge bevis eller kvitteringer for hovedstol og renter.
 2. Ydelse af lån til uproduktive formål.
 3. Opkræve en urimelig høj rente.
 4. Det førte regnskab er hverken revideret eller offentliggjort, blot fordi det følger gammel forretningspraksis baseret på hemmeligholdelse af alle aktiviteter og regnskaber.
 5. De foretrækker ikke at acceptere indskud. I stedet er de mere efter at tilbyde lån. På grund af den manglende balance er de ikke i stand til at mobilisere opsparing.
 6. De opererer med utilstrækkelig kapital, hvorfor de nogle gange løber tør for midler og ikke kan opfylde låntagernes finansielle behov.
 7. De samarbejder eller arbejder aldrig i samarbejde med andels- eller kommercielle banker, hvilket har opstået en rigid dikotomi på det finansielle marked i vores land.
 8. De er kategoriseret under det uorganiserede pengemarked i Indien, på grund af hvilket RBI ikke har kontrol over dem.

Sådan fjerner du disse fejl i genialt banksystem

 1. Opførelse af minimumskapitalkrav bør gøres obligatoriske for enhver indfødt bankmand.
 2. De bør kun være involveret i bankvirksomheder, ikke andre uægte eller illegitime aktiviteter.
 3. Disse bankfolk skal være registreret og arbejde i henhold til retningslinjerne fra RBI. Desuden bør en licens udstedes til dem, før de opererer som en af ​​de oprindelige bankfolk.
 4. De bør have lov til at indsamle veksler, checks osv. Dette vil skabe mere gennemsigtighed i hele systemet og reducere kontante transaktioner.
 5. Disse bankfolk bør være forbundet med kommercielle banker. Plus, hundis bør diskonteres af kommercielle banker.
 6. Det oprindelige banksystem bør være berettiget til at nyde godt af Bankers’ Book Evidence Act.

Nogle vigtige egenskaber ved den indiske banksystemstruktur er anført nedenfor:

 • Profit- og serviceorienteret institution.
 • handler med penge.
 • Det kan være en enkeltperson eller en virksomhed eller en virksomhed.
 • Yder kredit/lån til kunderne.
 • Fungerer som mellemled mellem långivere og låntagere.
 • Accepterer offentlige indskud og tilbyder tjenester med fast indskud.
 • Leverer agentur- og forsyningstjenester.
 • Tilbyder betalings- og udbetalingsfaciliteter.

På grund af initiativerne taget af Reserve Bank of India, de finansielle institutioner og banksystemet i Indien har oplevet en betydelig vækst.

Anbefalede: Liste over private banker i Indien

Banksystemet har magten til uhyre stor indflydelse på vores økonomis udvikling. Landets landdistrikter og tilbagestående regioner er også afhængige af bankerne, da det er en stor kilde til at skaffe kapital til små eller mellemstore virksomheder.