Følgende artikel hjælper dig med: Balaji Srinivasan advarer om forestående Fiat-krise og stigende Web3-netværksstater
Ideen om en Fiat-krise, som skitseret af Balaji Srinivasan i hans seneste artikel, vinder hurtigt indpas i finans- og teknologiverdenen. Ideen om en fiat-krise er rodfæstet i frygt for centralbankernes ukontrollerede udskrivning af penge og dens efterfølgende effekt af naturlig inflation på verdensøkonomien. Dette har forårsaget offentlig mistillid til deres bankinstitutioner og en kollektiv pessimisme i over halvdelen af verdens befolkning.

Balaji Srinivasan hævder, at dette potentielt kan føre til de traditionelle nationalstaters tilbagegang, som så ville blive erstattet af det, han kalder ‘netværksstater’. Det er distribuerede stater med selvstyrende kryptoøkonomier og decentraliserede territorier, i modsætning til de traditionelle lande, som vi kender i dag. I sin artikel argumenterer Balaji for, at denne anden overgangsbølge i organiseringen af nationalstater er uundgåelig og allerede er blevet tydeliggjort af status for verdens finansielle system, som har nået sit skrøbelige punkt.
Det mest gribende aspekt af en fiat-krise, som skitseret af Balaji, er tanken om et statsløst samfund styret af virksomheder og teknologigiganter. Denne nye ordning rejser mange etiske spørgsmål. Hvad vil der ske med velfærden for en nations folk, hvis virksomhederne overlades til at styre deres liv? Hvor meget kontrol kan et privat selskab have i sin beslutningstagning? Hvor meget frihed og autonomi ville borgerne have, hvis magten blev konsolideret blandt nogle få virksomheder?

Balaji Srinivasan advarer om, at der er meget usikkerhed omkring fremkomsten af dette nye Netværkstilstand. Han gør dog én ting klart: Med den stigende udbredelse af blockchain kan håndhævelsen af nye love blive mindre centraliseret, hvilket giver mulighed for mere decentral styring. Dette ville være et monumentalt skift for verdens regeringer, da blockchain er en revolutionær teknologi, der kunne lette fremkomsten af en mere globaliseret økonomi.
Mens verden kæmper med potentialet i en fiat-krise, mangler mange spørgsmål endnu at blive besvaret. Er vi på nippet til en ny æra med regeringsførelse og en decentraliseret stat? Hvordan vil dette nye system sikre borgernes sikkerhed og trivsel?
Hvordan skabes netværkstilstande?
Balaji Srinivasan har lavet bølger i de decentraliserede finans- (DeFi) og blockchain-teknologiområder. Hans seneste bog med titlen “Start-Up Nation” undersøger omhyggeligt løftet om netværksstatsregeringer og deres potentiale til at flytte os væk fra traditionelle fiat-valutaer. I bogen advarer Srinivasan om en afventende krise i fiat-valuta, såvel som opkomsten af disse nye “Web3-regeringer.”

Srinivasans koncept for startup-samfund afhænger af en ny moralsk innovation: Deltagerne skal betale for fælles produktive handlinger. For eksempel ville medlemmer i NoSugar-samfundet betale for i fællesskab at bestille de rigtige produkter. Bioteknologiske samfund kan også finansiere forskning ved hjælp af decentraliserede autonome organisationer (DAO’er). Samfundene ville skalere, hvis de har succes og i sidste ende være i stand til at crowdfunde for at udvide deres fysiske rækkevidde.
Denne succes kan vises til verden via demonstration af en netværksstats magt, med teknologi såsom et dashboard, der viser alle deltagerne og deres nuværende tilstand, bekræftet på blockchain, eller gennem en “hovedstad” i samfundet i virtual reality. Opstartsselskabernes magt kan opnå diplomatisk anerkendelse fra mindst én arvestat, såsom El Salvador, der anerkender bitcoin.
Denne truende overgang væk fra traditionelle fiat-valutaer præsenterer både bullish og bearish sider for investorer i DeFi-området. På den bullish side kan Srinivasans teoretiske “startup-nationer” have et enormt vækstpotentiale på grund af kontinuerlige sociale og tekniske fremskridt, der ansporer til yderligere fremskridt. På den bearish side kan regeringer være modstandsdygtige over for forandringer og kan indføre reguleringer, der kvæler væksten i disse startup-regeringer.
I sidste ende er Srinivasan overbevist om, at web3-regeringer vil stige i den nærmeste fremtid på grund af tilstrømningen af investeringer og social fortalervirksomhed for disse radikale nye systemer. Investorer bør dog være opmærksomme på de risici, der er forbundet med at investere i DeFi, især når det kommer til de regler, der pålægges af ældre regeringer. Investorer skal være opmærksomme på denne udvikling, da det kan være begyndelsen på et helt nyt finansielt system.
Læs flere relaterede nyheder: