Apple kan skjuta upp den ultrasnabba mmWave 5G iPhone till 2021

Även om det vid det här laget är allmänt känt att det här kommer att bli 5G iPhones år, ser det ut som att Apples planer på att gå in i 5G-snabbbanan faktiskt kan vara lite mer komplicerade än vi ursprungligen hade förväntat oss.

Medan pålitliga analytiker redan har vägt in årets 5G iPhones, har det ännu inte funnits mycket solid information om vad vi kan förvänta oss när det gäller exakta specifikationer för 5G-tekniken som kommer att användas. Vi vet att Apple planerar att använda Qualcomms bästa 5G-chips, som erbjuder maximal genomströmning, men det finns mer att implementera 5G än bara själva modemkretsen.

Det finns två huvudsakliga 5G-tekniker som för närvarande distribueras av operatörer: sub-6GHz och mmWave, och båda dessa har unika krav när det gäller saker som antennkonfigurationer, eftersom de fungerar på olika frekvenser.

Vidare, medan sub-6GHz erbjuder den överlägset bästa räckvidden och byggnadspenetrationen av de två, är mmWave betydligt snabbare och erbjuder hastigheter på över 1 Gbps och teoretiska maximum på upp till 10 Gbps.

Supply chain-rapporter som samlats in av analytikern Ming-Chi Kuo, som har en ganska gedigen meritlista när det kommer till den här typen av saker, föreslog att alla fyra OLED iPhones som kommer att släppas i år skulle inkludera mmWave 5G-stöd på stora marknader som t.ex. USA, Kanada, Japan, Korea och Storbritannien. Kuo föreslog dock att Apple skulle kunna producera separata iPhone-varianter, med vissa stöder endast sub-6GHz 5G medan andra skulle stödja både sub-6GHz och mmWave-standarderna.

Enligt StreetInsider har analytikern Mehdi Hosseini från Susquehanna emellertid avslöjat att Apple faktiskt kan lansera de två versionerna av 5G iPhone separat, med den senare möjligen inte anlända förrän i början av 2021. Hosseini förutspår att den normala iPhone-serien i september endast skulle omfatta sub-6GHz-modeller, medan mmWave-versionen skulle bli försenad till följd av att Apple utvecklade sina egna “Antenna-in-Package” (AiP)-moduler för mmWave iPhones, snarare än att köpa dem från tredjepartsleverantörer.

Varför detta inte spelar så stor roll

Medan många andra smartphonetillverkare har tävlat om att ha 5G-teknik i sina enheter bara för att bocka av en ruta på ett specifikationsblad, är verkligheten att det finns ingen mening med att producera smartphones för nätverk som inte är redo att hantera dem. Det är därför Apple inte har haft bråttom att släppa en 5G iPhone, och varför de fortfarande har råd att vänta på sin tid även när det kommer till mmWave-teknik.

Av de två stora 5G-teknikerna har sub-6GHz betydligt bättre räckvidd och täckning, vilket gör att det är denna som operatörerna faktiskt aktivt rullar ut. T-Mobile har lanserat sitt rikstäckande 5G-nätverk helt baserat på 600 MHz-spektrumet, med inte en enda mmWave-transceiver i sikte än, medan AT&T bara har fickor med mmWave tillgängliga för företag i kärnan av några få större städer.

Med andra ord, från och med idag är mmWave-täckning praktiskt taget obefintlig i USA, och även om operatörerna fortfarande utökar sin 5G-täckning, är det osannolikt att det kommer att bli mycket mer utbrett när Apple släpper sin första 5G-iPhone senare. år. På grund av den extremt korta räckvidden för mmWave är det också troligt att användare utanför större stadskärnor aldrig kommer att se det alls.

I själva verket, med vissa analytiker som redan förutspår att långsamma 5G-utbyggnader kan hämma iPhone-försäljningen, är det lätt att se varför Apple inte har bråttom att producera en snabbare iPhone som nästan ingen kommer att kunna dra nytta av ändå.

Sedan är det också frågan om hur snabb du behöver att din iPhone faktiskt är. Även om det ser bra ut på papper att erbjuda överföringshastigheter på över 1 Gbps, är det väldigt få användare som behöver flytta data med den typen av hastigheter från en mobil enhet. För att sätta detta i perspektiv kräver även den allra högsta kvalitet 4K UHD Blu-ray-filmen, streamad i realtid – vilket skulle vara mer än överdrivet för visning på en iPhone – bara 128 Mbps bandbredd. Apples egna Apple TV+ erbjuder de högsta strömmande bithastigheterna vi någonsin sett, med en topp på 41 mbps, men återigen är det för en full 4K-ström som skickas till en Apple TV över en bredbandsanslutning i hemmet.

Så även om mmWave 5G iPhones verkligen kommer, kommer det verkliga målet med dessa att vara att ge bästa möjliga täckning och signalstyrka när operatörer använder olika 5G-tekniker. För nu misstänker vi dock sub-6GHz 5G kommer att vara mer än tillräckligt för nästan alla 5G iPhone-användare, och vi skulle bli förvånade om de flesta användare ens kommer att märka skillnaden mellan sub-6Hz och mmWave rent praktiskt.

[The information provided in this article has NOT been confirmed by Apple and may be speculation. Provided details may not be factual. Take all rumors, tech or otherwise, with a grain of salt.]

Relaterade Artiklar

Back to top button