Alibaba vs Amazon – Hvem dominerer e-handel og nøgleforskelle

Følgende artikel hjælper dig med: Alibaba vs Amazon – Hvem dominerer e-handel og nøgleforskelle

Har du nogensinde undret dig over, hvordan Alibaba tjener penge, og hvordan de er sammenlignet med Amazon? Indlægget vil give en dybdegående sammenligning af Alibaba vs Amazon.

Der er ingen tvivl om, at Alibaba og Amazon dominerer det verdensomspændende e-handelsmarked. Amazon er 800 pund e-handelsgorillaen i USA og i hele Europa.

I mellemtiden har Alibaba etableret sig som Amazons stærkeste konkurrent og verdens største B2B e-handelsmarked.

Begge virksomheder har opbygget en stærk varemærketilstedeværelse i deres respektive territorier, hvorfor de to ofte sammenlignes med hinanden.

På et højt niveau ser Alibaba og Amazon ud til at have mange fællestræk, men i virkeligheden er de det helt anderledes i deres filosofier og deres måde at drive forretning på.

Dette indlæg tager et dybt dyk ned i funktionerne i Alibaba vs Amazonherunder hver platforms historie, forretningsmodel og rentabilitet.

Få mit gratis minikursus om, hvordan du starter en succesfuld e-handelsbutik

Hvis du er interesseret i at starte en e-handelsvirksomhed, sammensætter jeg en omfattende ressourcepakke det vil hjælpe dig starte din egen netbutik helt fra bunden. Sørg for at få fat i den, før du tager afsted!

Historien om Amazon og Alibaba

Amazon var grundlagt i midten af ​​90’erne af Jeff Bezos efter at have sagt sit job op som VP hos et Wall Street-firma. Selvom Amazon startede som en online boghandel, er den siden vokset til den e-handelsflot, den er i dag.

Online-forhandleren har forgrenet sig til enhver kategori, du kan forestille dig, efter at have købt Twitch, Whole Foods og over 40 andre datterselskaber. Desuden er Amazon den største online forhandler i Nordamerika med en 1 billion dollars markedsværdi.

Omkring fem år senere, Jack Ma grundlagde Alibaba, en Kina-baseret markedsplads, der forbinder kinesiske fabrikker og vestlige virksomheder.

I modsætning til Bezos havde Alibaba-grundlæggeren ikke en baggrund inden for teknologi eller forretning. Faktisk, Jack Ma var engelsklærer som havde fejlet i to tidligere forretningsforetagender.

På trods af sine tidlige forretningsflops fortsatte Jack Ma og skaffede penge fra familie og venner, hvilket i sidste ende lancerede Alibaba.com. Hans firma blev rentabel efter 3 år og er i dag kendt som den største e-handelsvirksomhed i verden med en markedsværdi på over 800 mia.

De filosofiske forskelle mellem Alibaba vs Amazon

Amazon og Alibaba er måske de to topspillere på e-handelsområdet, men det har de helt andre filosofier.

Amazon fokuserer sin forretningsindsats på at opbygge verdens mest kundefokuserede virksomhed. Hvis du nogensinde har handlet eller solgt på Amazon før, ved du, at kunden altid har ret.

Tilbagebetalinger gives frit, selvom kunden er skyld i det. Og de tilbyder konkurrencedygtige priser, leveringstider og kundesupport til over 214,8 millioner månedlige brugere.

Amazon dedikerer sig virkelig til kunden og giver ofte de bedst mulige priser på bekostning af sælgere og indholdspartnere.

Faktisk har Amazon været kendt for at skabe deres egne private label-mærker til underbyder deres egne 3. parts sælgere at vinde markedsandele.

I mellemtiden arbejder Alibaba på en anden filosofi fokuserer på at hjælpe små virksomheder med at vokse.

Her er et citat fra et nyligt indtjeningsopkald, hvor Alibaba Group CEO Daniel Zhang gentog sin virksomheds topprioriteter:

I overensstemmelse med virksomhedens mål, Alibabas største websted Taobao opkræver hverken sine sælgere eller sine købere at gennemføre transaktioner. I stedet genererer Taobao indtægter fra sælgere, der betale for at rangere højere på sidens interne søgemaskine.

Samlet set er Alibaba næsten det modsatte af Amazon. De er meget mere sælgerfokuserede, mens Amazon handler om kunden.

Ligheder mellem Alibaba og Amazon

På trods af deres forskelle i filosofi har både Alibaba og Amazon en få ting til fælles.

For eksempel, begge virksomheder nyder den luksus at have meget få konkurrenter, og de dominerer deres respektive hjemlande.

Fra 2019…

 • Alibabas Tmall, Pinduoduo og JD.com tegnede sig for 80% af det samlede online detailsalg i Kina.
 • Amazon nåede en markedsandel på over 50 % på det amerikanske e-handelsmarked, bedre end eBay (6,6 %), Apple (3,9 %) og Walmart (3,7 %) tilsammen.

Ud over at dominere e-handel har både Alibaba og Amazon også deres egen proprietære betalingssystemer:

 • Alibaba har Alipay, et mobilt og online betalingssystem med over 700 millioner årlige aktive brugere.
 • Amazon har Amazon Pay, en betalingstjeneste, der giver folk mulighed for at bruge deres Amazon-konti til at købe varer på ikke-Amazon-websteder.
🔥 Anbefalede:  Sådan finder du den optimale pris for dine produkter

Men uden for disse 2 ligheder har Alibaba og Amazon helt andre forretningsmodeller.

Alibaba vs Amazon – Forskelle i forretningsmodel

På overfladen er det ikke indlysende, hvordan Alibaba tjener penge.

De fleste mennesker tænker på Alibaba som blot en oversigt over kinesiske leverandører uden en direkte tilstedeværelse på forbrugernes e-handel. Men Alibaba har flere datterselskaber, der bringer størstedelen af ​​deres indtægter.

For det første er den største forskel mellem Alibaba vs Amazon det Alibaba fungerer kun som mellemmand for virksomheder og kinesiske leverandører. Hvad mere er, Alibaba ejer IKKE opgørelsen.

Omvendt Amazon har sit eget lager og forsyningskæde, og virksomheden sælger direkte sine egne produkter til kunderne. Det betyder, at Amazon ofte konkurrerer med de samme købmænd, som forsøger at sælge produkter på Amazons hjemmeside.

Her er en dybere dyk ind i hver enkelt e-handelsvirksomheds forretningsmodeller.

Alibabas forretningsmodel

Alibaba Group opererer gennem en kombination af mange forskellige virksomheder: Alibaba, Aliexpress, Taobao og Taobao Mall(TMall).

Mens de fleste kender Alibaba som en B2B-platform, virksomhedens kerneforretning ligner eBay eller Amazon. Faktisk genererer Alibaba det meste af sin indkomst fra indenlandsk e-handel, svarende til 65 procent af virksomhedens samlede omsætning.

Alibaba muliggør B2C- og C2C-transaktioner gennem sin række hjemmesider:

 • Taobao.com er Alibabas største hjemmeside, som giver en gebyrfri markedsplads til sælgere og købere. Platformen muliggør virksomhed-til-forbruger eller forbruger-til-forbruger transaktioner. Som et resultat kan små virksomheder og enkeltpersoner åbne onlinebutikker via webstedet.
 • Aliexpress ligner meget Taobao bortset fra at det tjener det internationale marked. Mens Taobao er helt på kinesisk og henvender sig til kinesiske forbrugere, kan alle i verden bestille fra AliExpress. Der er 16 versioner af AliExpress-webstedet, der adresserer de fleste sprog og lande.
 • Taobao Mall(TMall) er en e-handelsplatform dedikeret til større brands, såsom Nike, Apple og Gap. Hjemmesiden minder mere om Amazon, hvor store virksomheder og brands direkte kan sælge til kunder.
 • Alibaba.com er et bibliotek og en markedsplads for asiatiske leverandører. De genererer indtægter gennem provision på transaktioner samt opkræver sælgere for at være vært for en butiksfacade på deres hjemmeside. Lær hvordan du køber fra Alibaba her

Alibaba genererer primært sine indtægter fra sælgere, indskud, årlige brugerbetalinger og salgskommissioner fra forhandlere.

Bortset fra e-handel laver Alibaba også en nedskæring af hvert salg gennem Alipayen tredjeparts online betalingsplatform med over 1,2 milliarder brugere på verdensplan.

For at give dig en idé om Alibabas størrelse, genererede Alibaba næsten 80 % af alt online detailsalg i Kina i 2019!

Faktisk, Alibaba klarer sig markant bedre end Amazon i form af markedsandele for e-handel i deres hjemland. Til sammenligning har Amazon kun en markedsandel på mere end 50 % af det amerikanske e-handelssalg.

Amazons forretningsmodel

Sammenlignet med Alibaba, Amazons forretningsmodel har mange flere bevægelige deleherunder direkte salg, partnerforhandlere, abonnementer, webtjenester og mere.

For det første sælger Amazons online butiksfacade varer direkte til forbrugeren og de har meget af deres eget inventar. Mens Amazon sælger nogle af deres egne private label-mærker, over 50 % af Amazons markedspladsomsætning kommer fra tredjepartssælgere.

Den største forskel mellem Alibaba vs Amazon er, at Amazon gemmer og opfylder deres egne produkter, og de har en stort netværk af lagre hvor de opbevarer inventaret.

Shoppere bliver tiltrukket af Amazons hjemmeside, fordi de tilbyder ekstremt hurtige forsendelsestider og de laveste priser online.

Som nævnt tidligere, Amazon tjener det meste af deres e-handelsindtægter ved at fungere som salgsplatform for andre forhandlere. Tredjeparts Amazon-sælgere skal dog ikke betale et gebyr for at liste varer på hjemmesiden.

I stedet, Amazon tager en kommission for hvert gennemført salg. Sælgere skal også betale for at annoncere for deres produkter på Amazons hjemmeside.

Udover produktsalg genererer Amazon også omsætning via Amazon Prime. For et årligt gebyr får kunderne gratis to-dages eller samme dag fragt på udvalgte varer, samt adgang til Amazons film- og musikstreamingtjenester.

Amazon Prime har opnået konsekvent vækst i USA, med en estimeret 112 millioner abonnenter fra december 2019.

Bortset fra e-handel tilbyder Amazon også en omfattende suite af webtjenester som driver en betydelig procentdel af nettet i dag.

Alibaba vs Amazon – Sådan tjener de penge

Den største forskel mellem Amazon vs Alibaba ligger i måde de opkræver deres kunder på.

Til sammenhæng tjener Amazon penge ved at opkræve gebyrer til både deres købere og deres sælgere. Tredjepartssælgere på Amazon skal betale en procentdel af omsætningen for gennemførte salg samt Amazons annonceringsgebyrer og andre diverse omkostninger.

🔥 Anbefalede:  Facebook retargeting – Sådan bruger du dynamiske produktannoncer til at generere et 12x afkast

I mellemtiden er købere tvunget til tilmeld dig Amazon Prime hvilket giver dem adgang til 2 dages eller samme dag forsendelse sammen med en række andre frynsegoder.

Alibaba, på den anden side, opkræver ikke nær så mange gebyrer som Amazon. For eksempel er det 100 % gratis at sælge på Taobaos markedsplads, og det er der ingen gebyrer for service eller endelig værdi for enten sælger eller køber.

Det er du dog nødt til betale for at rangere højere på Taobaos interne søgemaskine for at få synlighed for dine produkter.

I modsætning hertil er købmænd på Amazon nødt til det betale BEGGE en procentdel af deres indtægter ud over Amazons annonceringsgebyrer at få succes på platformen.

Alibaba vs Amazon – Hvilken virksomhed flytter flere varer

For at give en æble-til-æble-sammenligning af Alibaba vs Amazon med hensyn til ren e-handelsvolumen, vil begge platforme være sammenlignet baseret på GMV.

GMW eller brutto merchandise volumen refererer til værdien af ​​salg eller afgivne ordrer og IKKE virksomhedens faktiske indtægter eller overskud.

For eksempel, et køb på $100 for en kaffemaskine på Alibaba-siden vil stå for $100 værd af Alibabas GMV. Men kun en lille brøkdel af dette beløb, f.eks. $2, vil gå ind i virksomhedens faktiske indtjening.

For at beregne, hvilken virksomhed der flytter mere produkt, giver GMV mere indsigt i en virksomheds præstationer. Her er tallene.

 • Alibabas GMV beløb sig til 1 billion USD for regnskabsåret 2020.
 • Amazon markedsplads genererede en samlet GMV på 335 milliarder dollars i 2019, som anslået af Marketplace Pulse baseret på Amazons afslørede tal.

Ud fra ovenstående data er Amazons tal væsentligt mindre end Alibabas tal, og det er ikke engang tæt på. Alibaba flytter nemt mere produkt end Amazon hvilket blot viser, hvor stort det kinesiske marked virkelig er!

Alibaba vs Amazon – Hvilken virksomhed genererer mere omsætning?

I andet kvartal af 2020 tjente Alibaba en samlet omsætning på 22,22 milliarder dollars. I mellemtiden udgjorde Amazons omsætning 88,91 milliarder dollars i samme periode.

På trods af forskellen i indtægter, Alibaba kan godt indhente Amazon i de næste par år baseret på analytikerprognoser. Faktisk har Alibaba opnået konsekvent høje vækstrater hvert år.

 • I 2019, Alibaba årlige omsætning steg med 40,74 % fra 2018, svarende til 56,152 mia.
 • I 2018 Alibaba omsætning steg med 73,51 % fra 2017, svarende til 39,898 mia.

Til sammenligning er her Amazons årlige vækst i omsætningen.

 • I 2019 Amazons årlige omsætning steg med 20,45 % fra 2018, svarende til 280,522 mia.
 • I 2018 Amazons årlige omsætning steg med 30,93 % fra 2017, svarende til 232,887 mia.

Som du fortæller fra oven, Amazons vækst er væsentligt lavere end Alibabas og i det lange løb vil Alibaba i sidste ende indhente Amazon på sin nuværende bane.

Alibaba vs Amazon – Hvilken virksomhed har større potentiale for udvidelse?

Alibaba genererer det meste af sin indkomst fra e-handelssalg i Kina. Omvendt genererer Amazon en markant højere procentdel af sin omsætning (sammenlignet med Alibaba) fra uden for USA.

Her er geografisk indtægtsfordeling for Alibaba vs Amazon:

 • Alibaba Groups internationale e-handelssalg kun udgjorde 5 % af virksomhedens omsætning.
 • Alibaba tjente 66% af omsætningen fra e-handelsdetailsalg i Kina.
 • Amazon genererede omkring 27% af salget fra internationale indtægtskanaler.

Ovenstående data fortæller os det Amazon har en meget bedre track record i forhold til internationalt salg. Men hvis man ser på tallene fra et andet perspektiv, er det himlen er grænsen for Alibaba i forhold til international ekspansion.

Alibaba introducerede for nylig nye platformsfunktioner, der gavner USA-baserede sælgere og er investerer massivt i international ekspansion.

Mens mange store mærker giver afkald på Amazon-markedspladsen på grund af falske bekymringer, har Alibabas TMall vokset med mere end 40 % år over år.

Alibaba vs Amazon – Hvilken virksomhed er mere profitabel?

Alibaba flytter flere produkter, mens Amazon tjener mere på hvert salg.

Men når det kommer til stykket, hvilket firma der rent faktisk tjener flere penge, Alibaba er den klare vinder.

Ifølge Forbes genererede Alibaba et nettooverskud på 13,1 milliarder dollars i 2019. Til sammenligning var Amazons nettoresultat samme år 11,6 milliarder dollars.

Desuden lavede Alibaba en overskudsgrad på 23,3 %et væsentligt højere tal end 4,1% overskudsgrad af Amazon.

Hvorfor er der så stor en fortjenesteforskel?

Den enorme forskel i Alibabas og Amazons marginer kan opsummeres i ét ord, infrastruktur.

🔥 Anbefalede:  Hvad kan jeg sælge på Amazon uden godkendelse? 23 uopdelte kategorier

For at dominere e-handelsmarkedet lagerfører Amazon sine egne produkter og bruger enormt meget om lager- og forsendelsesinfrastruktur.

Ikke alene skal Amazon beskæftige sig med den komplekse logistik af opbygning og drift af et netværk af lagre men de forsøger også at samtidig bygge et rederi at konkurrere med FedEx og UPS.

I mellemtiden kræver det meget mindre overhead at køre Alibaba. Husk, at Alibaba blot letter e-handelstransaktioner i stedet for at sælge sine egne varer.

Og selvom Alibaba teknisk set er den største e-handelsvirksomhed i verden, fungerer de mere som et softwarefirma end en e-handelsforhandler.

Amazons forretningsmodel kræver en betydelig mængde kapital for at vokse, men det er deres investeringer skabe så høj en adgangsbarriere at det bliver næsten umuligt at konkurrere med dem på længere sigt.

På den anden side har Alibabas hands off-tilgang gjort det muligt for virksomheden at opnå hurtig og konsekvent vækst. Alibabas lave overhead forretningsmodel giver dem mulighed for at opnå betydelige resultater højere marginer og mere skalerbar vækst.

Samlet set mangler det at se, hvilken virksomheds forretningsmodel der vil sejre på sigt.

Indpakning

Alibaba er den ubestridte leder på det kinesiske e-handelsmarked. Derudover giver Alibabas “no touch”-forretningsmodel virksomheden en fordel i at ekspandere til nye markeder.

Men Alibaba har endnu ikke etableret fodfæste i vestlige lande. Personligt kan jeg ikke se, at Alibaba vinder en betydelig markedsandel i USA på grund af den negative stemning over for kinesisk baserede virksomheder, men de ejer 100% det kinesiske marked, som er stort i sig selv.

I mellemtiden har Amazon sikret sig sin position som den amerikanske e-handelsleder og har en bedre track record med international ekspansion.

Det største problem med Amazon er, at de har en stort problem med varemærkeforfalskning og piratkopiering og deres “kunden har altid ret”-filosofi har ført til massesvig på deres markedsplads.

Samlet set har Alibaba og Amazon helt andre prioriteringer i, hvordan de behandler sælgere og købere, og det bliver interessant at se, hvordan det hele udspiller sig.

Klar til at blive seriøs med at starte en online-forretning?

Hvis du virkelig overvejer at starte din egen online virksomhed, så skal du tjekke mit gratis minikursus på Sådan opretter du en niche-onlinebutik i 5 nemme trin.

På dette 6-dages minikursus afslører jeg de skridt, som min kone og jeg tog for at tjene 100 tusind dollars i løbet af blot et år. Det bedste af det hele er, at det er gratis, og du vil modtage ugentlige e-handelstips og strategier!

Relaterede indlæg på e-handelsmarkedspladser

Om Steve Chou

Steve Chou er en meget anerkendt influencer inden for e-handel og har undervist tusindvis af studerende hvordan man effektivt sælger fysiske produkter online over på ProfitableOnlineStore.com.

Hans blog, MyWifeQuitHerJob.comhar været omtalt i Forbes, Inc, The New York Times, Entrepreneur og MSNBC.

Han er også en medvirkende forfatter for BigCommerce, Klaviyo, ManyChat, Printful, Privy, CXL, Ecommerce Fuel, GlockApps, Privy, Social Media Examiner, Web Designer Depot, Sumo og andre førende virksomhedspublikationer.

Derudover driver han et populært e-handel podcastMin kone sagde sit job op, som er en top 25 marketingshow på alle Apple Podcasts.

For at holde sig ajour med alle de seneste e-handelstrends driver Steve en 7-cifret e-handelsbutikBumblebeeLinens.com, med sin kone og sætter på en årlige e-handelskonference hedder Sælgertopmødet.

Steve har både en bachelor- og en kandidatgrad i elektroteknik fra Stanford University. På trods af hovedfaget i elektroteknik, brugte han en god del af sin kandidatuddannelse på at studere iværksætteri og mekanikken i at drive små virksomheder.